Facebook i ka kërkuar Departamentit të Policisë së Los Anxhelosit të ndalojë krijimin e profileve të rreme për vëzhgim.


Siç zbuloi Guardian, Departamenti i Policisë së Los Anxhelosit (LAPD) ka bashkëpunuar me kompaninë teknologjike Voyager Labs, e cila analizon të dhënat e përdoruesve. Sipas kompanisë, softueri mund të parashikojë krimet dhe të ndihmojë në monitorimin e mesazheve private.

Tani Facebook i është drejtuar autoritetit me një letër publike ku kërkon ndalim.

Facebook ndalon shprehimisht krijimin dhe përdorimin e llogarive false. Qëllimi është të “krijohet një mjedis i sigurt në të cilin njerëzit mund t’i besojnë njëri-tjetrit dhe t’i mbajnë ata përgjegjës”, thotë raporti.

Dokumentet e marra nga Qendra e Drejtësisë Brennan në përgjigje të kërkesave për paraqitje publike tregojnë se LAPD përdori softuerin e monitorimit të mediave sociale Voyager Labs në vitin 2019. Ai u përdor për të mbledhur të dhëna nga “rrjetet e mediave sociale” të dyshuarve, duke përfshirë llogaritë e miqve të tyre.

Voyager Labs pretendon se softueri i tij është i aftë të analizojë sasi të mëdha të dhënash për të ndihmuar në zgjidhjen e krimeve, duke përfshirë identifikimin e motiveve dhe besimeve të përdoruesve. Ajo ishte veçanërisht e dobishme në hetimin e aktiviteteve në internet të bandave të rrugës, sipas LAPD, dhe ishte e dobishme në ndihmën e ndarjes së grabitjeve dhe vrasjeve në mbledhjen e provave.

Identitete të rreme si mbrojtje

Facebook argumenton se spiunimi dhe imitimi i përdoruesve është një abuzim i mediumit. Qëllimi i platformës është të ” lidhë dhe shkëmbejë ide me njerëz të vërtetë duke përdorur identitetin e tyre autentik”.

Sipas ekspertëve, megjithatë, emrat e rremë mund të ofrojnë mbrojtje ose ndihmë në kërkime në disa situata. Aktivistët e të drejtave të njeriut ose gazetarët mund të përpiqen të fshehin identitetin e tyre në internet. Përdoruesit në vendet me censurë në internet mund të përfitojnë gjithashtu prej saj.