Për herë të parë, Banka Kombëtare Rumune ka shpërndarë një kartëmonedhë me portretin e një femre.


Ecaterina Teodoroiu ishte gruaja e parë oficere në ushtrinë rumune dhe vdiq në Luftën e Parë Botërore në vitin 1917.

Fillimisht ajo punoi si infermiere, por më pas u bë një ushtare në vijën e parë, shkruan EuronewsAlbania.

“Së pari, ajo ishte gruaja e parë oficere në ushtrinë rumune. Në këtë mënyrë ne hasëm në interesin e publikut dhe kishte një mbështetje të madhe mes qytetarëve për promovimin e barazisë gjinore dhe për një rol më të madh të personaliteteve femra në historinë rumune”, tha Mugur Isarescu, guvernator i Bankës Kombëtare të Rumanisë.

Kartëmonedha e re, që do të ketë vlerën e 4 eurove, dhe do të dalë në qarkullim nga 1 dhjetori.