Nuk duhet të lejojmë kurrë që të ndikohemi nga ata që na ofendojnë, as të ndiejmë zemërim apo inat. Sepse këto veprime karakterizojnë ata, jo ne


E vërteta është se në mënyrë racionale ne e dimë që nuk duhet të na interesojnë kritikat dhe gjykimet, por mbi të gjitha ofendimet që bëjnë të tjerët ndaj personit tonë dhe zgjedhjeve tona, por kur përballemi me fjalë të caktuara, të gjitha siguritë tona shemben në mënyrë të pashmangshme.

Po, ne e lejojmë veten të ndikohemi nga gjykimi i njerëzve, sepse jemi mësuar që nga fëmijëria të sillemi në një mënyrë të caktuar, që prindërit tanë dhe shoqëria e konsideronin të drejtë dhe të denjë për ne. Dhe duke u rritur me këto besime, pesha e asaj që njerëzit mendojnë na ka shtypur, duke ndikuar gjithashtu në zgjedhjet tona të jetës.

Dhe nëse kjo është e vërtetë me një kritikë, lëre më me një ofendim që është shumë më vdekjeprurës dhe poshtërues. Por në vend që të pyesim veten për veten tonë, për atë që kemi gabuar dhe çfarë nuk është në rregull me zgjedhjet tona, do të ishte e përshtatshme të kuptonim se nga vijnë këto ofendime, dhe mbi të gjitha arsyet që qëndrojnë pas tyre.

Sepse frazat ofenduese dhe përçmuese që na bëjnë të tjerët nuk duhet të na shqetësojnë, jo. Ata nuk përshkruajnë personin tonë, por karakterizojnë ata që i përdorin.

Le të fillojmë duke thënë se shpesh, të ofendosh është shumë më e lehtë sesa të debatosh ose të kuptosh diçka ose dikë që nuk e njeh. Sepse e panjohura i tremb të gjithë dhe ky është një fakt. Por nëse nga njëra anë ka njerëz që, për fat të mirë, janë të përkushtuar për të kuptuar dhe eksploruar botë dhe perspektiva të reja, ka nga ata që preferojnë të qëndrojnë në zonën e tyre të rehatisë, të përbërë nga besime dhe absolutizma të ndryshëm.

Dhe nuk është e vështirë në këtë kuptim të imagjinohet se një ofendim vjen edhe nga injoranca që karakterizon disa njerëz: duke mos ditur diçka, e ofendojnë pa arsye.

Por duke dashur të thellohemi, ka kaq shumë arsye që fshihen pas një fyerjeje, e cila mund të na lëndojë, por kjo nuk duhet të na shqetësojë sepse nuk na përket neve. Sepse ne nuk jemi ata që dukemi në sytë e të tjerëve.

Dhe njerëzit na ofendojnë kur nuk na kuptojnë. Por ata e bëjnë këtë edhe kur nuk kanë argumente ose sepse janë ziliqarë dhe, përsëri, sepse janë të parët që janë të pasigurt dhe nuk kanë vetëvlerësim. Por ky nuk mund të jetë problemi ynë.

Ne kurrë nuk duhet të lejojmë që të ndikojmë nga këta njerëz, as nuk duhet të lejojmë që të na përshkojë zemërimi apo inati. Sepse ato ofendime i karakterizojnë ata dhe jo ne. Të mos e harrojmë këtë.