Njeriu i emëruar si kryeministër i Afganistanit nga talebanët, Mullah Mohammed Hassan Akhund, u bëri thirrje bamirësive ndërkombëtare të mos e ndalojnë ndihmën e tyre ndërsa vendi lufton me kërcënimin e urisë masive.

“Ne po përpiqemi sa më shumë që të jetë e mundur për të zgjidhur problemet e njerëzve. Ne punojmë jashtë orarit në çdo departament”, tha Akhund në një mesazh audio.

Ai fajësoi urinë, papunësinë dhe krizën financiare të Afganistanit mbi qeverinë e mbështetur nga SHBA.

“Komb, jeni vigjilent. Ata që kanë mbetur nga qeveria e mëparshme duke u fshehur janë duke shkaktuar ankth, duke mashtruar njerëzit që të mos i besojnë qeverisë së tyre”, tha Akhund.

Kryeministri pretendoi se qeveria e tij kishte goditur korrupsionin që kishte prekur atë që ai e quajti “sistemi më i dobët në botë”.

“Ne kërkojmë nga të gjitha organizatat ndërkombëtare të bamirësisë që të mos ndalojnë ndihmën e tyre dhe të ndihmojnë kombin tonë të rraskapitur … në mënyrë që problemet e njerëzve të mund të zgjidhen”, tha Hassan.

Ai gjithashtu i bëri thirrje Shteteve të Bashkuara të zhbllokojnë rreth 8.8 miliardë euro të fondeve të ngrira.

Agjencitë e ndihmës së Kombeve të Bashkuara thonë se rreth gjysma e vendit po përballet me urinë si një nga zitë më të këqija në dekada dhe kolapsi ekonomik bëri që shumë afganë të kërkojnë ushqim. Banorët po shesin shumë nga pasuritë e tyre dhe madje edhe fëmijët e tyre vetëm për të vënë një vakt në tryezë, raporton DW.

Akhund e quajti urinë “një provë nga Zoti, pasi njerëzit u rebeluan kundër tij”.

SHBA dhe vendet e tjera refuzojnë të njohin talebanët si qeveri legjitime të Afganistanit, duke i dhënë fund ndihmës që arrinte në rreth 75% të ekonomisë. Banka Botërore dhe Fondi Monetar Ndërkombëtar gjithashtu i dhanë fund huave.

Vendet perëndimore janë zotuar të vazhdojnë bllokadën e tyre ekonomike ndaj sundimtarëve të rinj të Afganistanit derisa talibanët të krijojnë një qeveri gjithëpërfshirëse dhe të njohin të drejtat e grave.

Akhund pretendon se Emirati i tij Islamik i sapovendosur ka anëtarë nga i gjithë vendi dhe përjashtimi i grave nga puna dhe i vajzave nga shkolla “ka shpëtuar dinjitetin e grave”.