Ky shtet ua ndalon shefave që t’u dërgojnë sms ose t’i telefonojnë punëtorët pas orarit të punës

Keni pasur ndonjëherë një shef këmbëngulës që nuk do të ndalojë së dërguari mesazhe pasi të keni përfunduar orarin e punës? Në Portugali, kjo sjellje tani është e paligjshme.

Vendi prezantoi kohët e fundit një ligj që ndalon punëdhënësit të kontaktojnë punëtorët jashtë orarit të tyre të rregullt me telefon, mesazh ose email.

“Punëdhënësi duhet të respektojë privatësinë e punëtorit”, duke përfshirë periudhat e pushimit dhe të kohës familjare, parashikon ligji i ri. Çdo shkelje, vijon më tej, përbën një shkelje “të rëndë” dhe mund të rezultojë me gjobë, raporton cnn.
Një rregull i ngjashëm u dha punëtorëve francezë të drejtën për të injoruar emailet e biznesit pas orarit të punës në vitin 2017, transmeton Telegrafi.

Politika e re e Portugalisë është pjesë e legjislacionit që rregullon punën nga shtëpia. Punonjësit tani kanë të drejtë të heqin dorë nga puna në distancë nëse dëshirojnë – por ata gjithashtu mund të kërkojnë marrëveshjen nëse është në përputhje me punën e tyre.

Masa parashikon gjithashtu që punëdhënësit janë përgjegjës për t’u siguruar punëtorëve mjetet e duhura për të kryer punën e tyre nga distanca. Ata duhet t’i rimbursojnë punëtorët për çdo shpenzim shtesë, duke përfshirë çdo rritje të faturave të tilla si energjia elektrike dhe gazi, që mund të pësojnë gjatë punës nga shtëpia.

Kryeqyteti, Lisbona, ka punuar shumë për të tërhequr nomadët dixhitalë që duan të përfitojnë nga puna në distancë për t’u zhvendosur përkohësisht ose për të udhëtuar jashtë vendit të tyre.

Praktika u bë më e zakonshme gjatë pandemisë. Firma kërkimore Gartner vlerëson se punëtorët në distancë do të përfaqësojnë 32 për qind të fuqisë punëtore globale deri në fund të 2021, krahasuar me 17 për qind në vitin 2019.