Kolesteroli është një substancë dylli e prodhuar nga mëlçia. Megjithëse kolesteroli nuk është në thelb i keq (trupi juaj ka nevojë për një sasi të shëndetshme për të funksionuar), kolesteroli i lartë mund të rezultojë në një bllokim të madh në arteriet tuaja duke rritur rrezikun e sulmeve në zemër ose goditjeve në tru.


Gjymtyrët tuaja mund të tregojnë nëse kolesteroli juaj po rritet shumë. Mpirja ose ftohtësia në ekstremitetet tuaja është shenjë e kolesterolit të lartë.

Një ekstremitet është një gjymtyrë ose shtojcë e trupit, veçanërisht duart dhe këmbët. Ndërsa kolesteroli fillon të grumbullohet në gjak, arterie dhe vena, një nga pasojat me kalimin e kohës mund të jetë ftohtësia dhe mpirja në gjymtyrët e trupit.

Nëse kolesteroli i lartë vazhdon për një periudhë të gjatë kohore, ai mund të kontribuojë në ndjesi shpimi gjilpërash dhe mpirje në gjymtyrë në mënyra të tjera, vuri në dukje Kolegji Amerikan i Kirurgëve të Këmbëve dhe Kyçit të këmbëve.

Faqja shtoi: “Me kalimin e kohës, kolesteroli i lartë çon në pllakë, e cila përbëhet nga kolesterol dhe materiale të tjera, që grumbullohen në muret e enëve të gjakut. Këto zona të ngushta dhe bllokime mund të parandalojnë që gjaku i pasur me oksigjen të arrijë në krahë dhe këmbë dhe si rezultat janë ndjesi shpimi gjilpërash dhe mpirje”.

“Ndërsa këto bllokime përkeqësohen, ato përfundimisht klasifikohen si sëmundje arteriale periferike (PAD). Shenjat dhe simptomat e tjera të sëmundjes përfshijnë dhimbje dhe ngërçe në këmbë, plagë në këmbë ose këmbë që nuk shërohen, këmbë të ftohta ose një ndryshim në ngjyrë në këmbë ose thonjtë e këmbëve”.

Kolesteroli në përgjithësi lidhet me një dietë jo të shëndetshme, me dëshmi që tregojnë se yndyrat e ngopura janë fajtori kryesor.

Shmangia e tepërt e alkoolit është thelbësore sepse shpërbëhet në mëlçi dhe rindërtohet në trigliceride, duke rritur kështu nivelet e kolesterolit në gjak.