Në fillim të javës, Federata Amerikane e Shkencëtarëve (AFS) zbuloi se Kina po ndërton një fushë të madhe të kapanoneve të raketave bërthamore pranë qytetit të Hamit në nivel prefekture në Xinjiang Lindor.


Ajo u zbulua në një seri imazhesh satelitore dhe mbetet në një fazë të hershme të ndërtimit me mburoja kube të ngritura mbi 14 kapanone. Duke marrë parasysh shtrirjen e tij në rrjet, AFS beson se përfundimisht do të përbëjë 110 kapanone në total.

Zbulimi vjen pasi një fushë tjetër silo u zbulua dy muaj më parë në zonën e shkretëtirës së Yumenit. Ai është gjithashtu në ndërtim e sipër dhe në fund duhet të prodhojë 120 kapanone dhe të dyja objektet shënojnë zgjerimin më domethënës ndonjëherë të arsenalit bërthamor të Kinës.

Kina ka operuar rreth 20 kapanone për raketat balistike ndërkontinentale DF-5 me karburant të lëngshëm (ICBM) për dekada. Përveç 230 kapanoneve që po ndërtohen në dy fushat e përmendura më sipër, afërsisht një duzinë të tjera po ndërtohen në Jilantai ndërsa është e mundur që të tjera të shtohen në zonat ekzistuese të vendosjes së DF-5.

Kjo do të thotë se rreth 250 kapanone bërthamore kineze janë duke u ndërtuar aktualisht, një shifër që është më shumë se 10 herë më shumë se numri i kapanoneve që operon sot Forca Raketore e Ushtrisë Çlirimtare Popullore (PLARF).

Raporti i AFS thotë se numri i kapanoneve kineze që po ndërtohen përfaqëson numrin më të lartë që nga Lufta e Ftohtë dhe tejkalon numrin total të ICBM-ve me bazë silo-je të operuara nga Rusia, si dhe përbëjnë më shumë se gjysmën e forcës ICBM të SHBA-së. Të dhënat e veçanta të mbajtura nga AFS dhe të përditësuara më së fundi në maj 2021 tregojnë se Rusia ka ende 6257 raketa bërthamore, numri më i lartë në mbarë botën.

Inventari i SHBA-së aktualisht arrin në 5,550 ndërsa Kina është vetëm 350. Shifra e fundit me siguri do të rritet ndjeshëm pasi të përfundojnë fushat e silosit në Hami dhe Yumen.