Gazeta gjermane shkruan për dramën në Bosnjë: Dodiku në rolin kryesor, luajnë Rusia dhe një ish-ministër gjerman

E përjavshmja gjermane botoi një koment të shkruar nga gazetari i tyre Michael Thumann, duke theksuar se anëtari serb i Bosnjë e Hercegovinës, Milorad Dodik po e destabilizon BeH dhe po kërcënon me luftë.

“Ne jemi mësuar të mos i marrim shumë seriozisht krizat e përsëritura në Evropën Juglindore dhe t’i hedhim poshtë ato si folklor nacionalist. Por këtë herë mund të jetë vërtet një pikë kthese në Bosnjë e Hercegovinë”, shkruan gazeta gjermane Die Zeit.

Rolet kryesore në këtë dramë luhen nga një nacionalist serb, qeveria ruse – dhe një ish-ministër gjerman.

“Dodik ka vite që sulmon institucionet e përbashkëta të Bosnjë e Hercegovinës. Shkaku kryesor i krizës është Milorad Dodik, anëtari serb i presidencës së BiH”, shkruan gazetari, i cili kujtoi se Dodik e themeloi Partinë Socialdemokrate më 1996, e cila ishte në opozitë me Radovan Karaxhiqin.”

Dodik ishte një shpresë e vërtetë atëherë. Sot ai është një nacionalist që mohon atë që e ka thënë më parë, për shembull që ndodhi gjenocidi në Srebrenicë në vitin 1995. Dodik bëri karrierë si “nacionalist i ri”. Dhe si i tillë ai tani po i kapë të gjitha pushtetet e mundshme, shkruan Die Zeit.

Gazeta gjermane beson se Dodik ka vite që sulmon institucionet e përbashkëta të Bosnjë-Hercegovinës dhe kërcënon me shkëputjen e Republika Srpskas.

Roli i Përfaqësuesit të ri të Lartë, Christian Schmidt

Nga 1 gushti, Përfaqësues i Lartë është Christian Schmidt, ish-ministër gjerman i Bujqësisë deri në vitin 2017, por edhe një politikan prej kohësh i sigurimit të CSU-së. Schmidt ka një pozicion të fuqishëm në Bosnjë. Nëse gjërat mes kroatëve, serbëve dhe boshnjakëve komplikohen përsëri, ai mund të miratojë ligje dhe, nëse është e nevojshme, të shkarkojë politikanët. Dodikut nuk i pëlqen kjo. Kjo është arsyeja pse ai bën krahasime të çmendura me Hitlerin. Prandaj Schmidt duhet të largohet, thekson Die Zeit.

Gazeta gjermane shkruan se Dodiku po ndihmohet nga Rusia.

Rusia ishte i vetmi vend që votoi kundër Përfaqësuesit të ri të Lartë në Këshillin e Zbatimit të Paqes. Në fund të fundit u zgjodh Christian Schmidt. Në Këshillin e Sigurimit të OKB-së, ministri i Jashtëm rus më pas u përpoq ta shpërbënte zyrën e Schmidt në bashkëpunim me Kinën. I pasuksesshëm. Rusia e pengoi Schmidtin që ta dorëzonte raportin e tij në Këshillin e Sigurimit të OKB-së, kujton Die Zeit.

Mbështetja e Rusisë për Dodikun

Gazeta gjermane beson se politika shtetërore ruse udhëhiqet nga qëndrimi i shprehur nga eksperti rus për Ballkanin, Oleg Bondarenko në blogun e tij: “Bashkimi i serbëve nën ombrellën e një shteti është i pashmangshëm dhe është vetëm çështje kohe”.

Është ëndrra e nacionalistëve serbë për të cilën ata luftuan nga viti 1992 deri në vitin 1995, deri në gjenocidin në Srebrenicë, shkruan Die Zeit.

Një erë e fortë lindore po fryn përballë Christian Schmidtit. Ish-ministri gjerman i bujqësisë është bërë befas një mosmarrëveshje midis fuqive të mëdha. Është shumë më tepër se pozicioni i tij: paqe ose luftë e re e mundshme në Bosnjë e Hercegovinë, përfundon shkrimi i gazetës gjermane.