Shumë njerëzve u pëlqen të shtojnë fruta në sallatat e tyre dhe t’i konsumojnë ato së bashku me ushqim, ndërsa disa preferojnë t’i shijojnë ato në ëmbëlsira. Por sipas ekspertëve marrja e frutave me ose pas ushqimit duhet të shmanget pasi mund të çojë në formimin toksik. Është gjithmonë një ide e mirë të hani fruta vetëm dhe jo me ose pas ngrënies.


Sipas praktikës së mjekësisë së lashtë, frutat e freskëta treten më lehtë se ushqimet e tjera që janë pjesë e vaktit tuaj dhe mund të krijojnë toksina nëse qëndrojnë në sistemin tuaj për një kohë më të gjatë sesa kërkohet.

“Frutat e freskëta konsiderohen shumë të lehta për t’u tretur, relativisht më të lehta se ushqimet e tjera. Kur hahen me ose pas ushqimeve më të rënda, ato qëndrojnë në stomak për aq kohë sa ushqimi më i rëndë merr për t’u tretur. Si rezultat, përgjithësisht qëndron në stomak për një kohë të gjatë, “zihet tej mase” nga lëngjet tona të tretjes dhe fillon të fermentohet, mendoni një kovë me fruta të pjekur ulur në diell”, shpjegon mjekja Dixa Bhavsar.

Kjo çon në krijimin e toksinës ushqimore që mund të çojë në probleme me tretjen, përcjell Klankosova.

“Kjo rrëmujë e tepërt e gatuar, e fermentuar quhet “Ama” ose toksina ushqimore të tretura në mënyrë jo të duhur, thithjen e lëndëve ushqyese dhe potencialisht duke kontribuar në dispepsi, ndjeshmëri ushqimore dhe inflamacion të zorrëve”, thotë Dr Bhavsar.

Koha më e mirë për të ngrënë fruta është një orë para ose dy orë pas vaktit.

Frutat shijohen më së miri si mëngjes (nëse keni tretje të mirë) ose si rostiçeri më vete, jo të përziera me ndonjë gjë.

Gjithashtu nuk rekomandohet përzierje e frutave me qumësht. Bananet dhe të gjitha llojet e manave nuk duhet të hahen me qumësht. Por vetëm mango e pjekur dhe avokado mund të kombinohen me qumësht.