Organizata Botërore e Shëndetësisë thotë se vdekjet nga koronavirusi në Evropë u rritën me 5% javën e fundit, duke e bërë atë rajonin e vetëm në botë ku vdekjet nga COVID-19 u shtuan. Agjencia e OKB-së tha se rastet e konfirmuara u rritën me 6% në shkallë globale, të nxitura nga rritjet në Amerikë, Evropë dhe Azi.


Në raportin e saj javor mbi pandeminë të publikuar vonë të martën, OBSH-ja tha se vdekjet nga COVID-19 në të gjitha rajonet përveç Evropës mbetën të qëndrueshme ose ranë, dhe arritën në 50,000 në mbarë botën javën e kaluar. Nga 3.3 milionë infeksione të reja të raportuara, 2.1 milionë ishin në Evropë.

Kjo ishte java e shtatë radhazi që rastet e COVID-19 vazhduan të rriten në 61 vendet që OBSH-ja numëron në rajonin evropian, i cili shtrihet përmes Rusisë në Azinë Qendrore.

Ndërsa rreth 60% e njerëzve në Evropën Perëndimore janë plotësisht të imunizuar kundër COVID-19, vetëm rreth gjysma e tyre janë vaksinuar në pjesën lindore të kontinentit, ku zyrtarët po luftojnë për të kapërcyer hezitimin e përhapur për vaksinat.

OBSH-ja tha se infeksionet kanë rënë në Afrikë, Lindjen e Mesme dhe Azinë Juglindore që nga korriku.

Brenda Evropës, OBSH-ja tha se numri më i lartë i rasteve të reja ishte në Rusi, Gjermani dhe Britani. Agjencia vuri në dukje se vdekjet u rritën me 67% në Norvegji dhe me 38% në Sllovaki.

Agjencia shëndetësore e cilësoi më parë e klasifikoi Evropën si epiqendrën e pandemisë në vazhdim dhe paralajmëroi se mund të ketë 500,000 vdekje të tjera deri në shkurt nëse nuk ndërmerren veprime urgjente në kontinent.

Javën e fundit, Austria vendosi kufizime të rrepta në lëvizjen e njerëzve të pavaksinuar, Holanda dhe disa vende të tjera evropiane kanë rivendosur masat kufizuese në përpjekje për të ngadalësuar infeksionet ndërsa Britania e Madhe vendosi të përdorë doza përforcuese për të gjithë banorët mbi 40 vjeç.