Çështja “plehrave” hapësinore ka alarmuar ekspertët ditët e fundit, pas testimit të armës ruse për rrëzimin e satelitëve. Zyrtarët amerikanë thonë se është identifikuar një fushë hapësinore plot me mbeturina në orbitë. Në të njëjtën ditë, Rusia konfirmoi se kishte rrëzuar satelitin e saj joaktiv si pjesë e një ndërtimi të armëve ruse.


Shkatërrimi i satelitit krijoi të paktën 1500 fragmente, të cilat aktualisht ndodhen në orbitë dhe po lëvizin deri në rreth 27,400 km në orë. Në fakt, qendra e kontrollit të Stacionit Ndërkombëtar Hapësinor u detyrua të zgjonte astronautët për të mbyllur kapakët dhe për t’u strehuar në një nga anijet kozmike për siguri.

Sidoqoftë, fragmentet e satelitit rus janë vetëm një shtesë e “mbeturinave” tashmë ekzistuese të hapësirës. Përpjekjet e dështuara për të instaluar një rrjet satelitor, përforcuesit e anijeve kozmike dhe testet e armëve tashmë kanë lënë gjurmë në hapësirë.

“Nuk është si ‘Gravity’, ku diçka ndodh dhe çdo gjë ‘lulëzon’,” tha Brian Weeden, një drejtues i lartë i Fondacionit Secure World i përfshirë në shfrytëzimin e qëndrueshëm të hapësirës. Përkundrazi, thekson ai, “ka një pikë kthese, ku fillon dhe forcohet” dhe mjedisi në orbitë fillon të ndryshojë në një thellësi prej disa dekadash.

Veçanërisht e rëndësishme është gjendja e mjedisit të orbitës së ulët më afër tokës. Në këtë nivel, shumë kompani, duke përfshirë Starlink dhe Boeing, planifikojnë të krijojnë rrjete satelitore për internetin satelitor.