Ministrja e Arsimit dhe Shkencës Milla Carovska iu bashkua shënimit të fushatës së sivjetshme kundër dhunës ndaj grave dhe vajzave me porosinë se dhuna nuk guxon të heshtet dhe të veprojmë të gjithë së bashku.


“Prandaj, me Konceptin e ri, ne zhvillojmë ndërgjegjësimin e nxënësve që në moshë të re dhe i mësojmë të njohin dhe të flasin kundër të gjitha formave të dhunës, përfshirë dhunën ndaj vajzave dhe grave. Të folurit dhe të vepruarit e vazhdueshëm kundër dhunës me bazë gjinore e forcon luftën dhe na bën edhe më të fortë dhe solidarë në fitoren e kësaj beteje të rëndësishme, ndërsa festimi i 16-të ditëve të aktivizimit është vetëm një kujtesë se zëri dhe ndërmarrja e veprimeve konkrete janë armët më të fuqishme për të zhdukur të gjitha format e dhunës, diskriminimit dhe intolerancës”, tha Carovska.

Ajo thekson se Ministria e Arsimit dhe Shkencës punon në mënyrë të përkushtuar përmes procesit arsimor për sensibilizimin e nxënësve për dhunën me bazë gjinore, por edhe në përgjithësi për të gjitha format e tjera të dhunës, të cilat duhet të kontribuojnë në uljen dhe zhdukjen e dhunës në të gjitha segmentet e shoqërisë.

Vendosja e lëndës të edukimit seksual në klasën e nëntë duhet të ndikojë pozitivisht, tha ministrja në porosinë e saj, si dhe fuqizimi i shërbimeve profesionale në shkollat ​​fillore dhe të mesme që do të punojnë në mbrojtjen e shëndetit mendor të nxënësve dhe mësuesve.

“Përveç në arsim, Qeveria ka bërë shumë gjatë viteve të fundit për të parandaluar dhe mbrojtur nga dhuna me bazë gjinore. Është ratifikuar Konventa e Stambollit, është forcuar rrjeti për asistencë dhe mbështetje dhe janë ngritur mekanizmat për edukimin dhe parandalimin. Por kjo është betejë që duhet ta luftojmë të gjithë së bashku, si shoqëri”, tha Carovska me rastin e aktivizmit dyjavor kundër dhunës ndaj grave dhe vajzave.