Ka çifte që shkojnë mrekullisht, sfidojnë kohën dhe vështirësitë dhe të tjerë që dështojnë edhe në një kohë të shkurtër. Një temë shumë interesante që me siguri do të befasojë dikë nga njëra anë dhe në vend të kësaj do t’u konfirmojë të tjerëve se rruga e ndjekur është ajo e duhura. Kjo sepse, ne e dimë, të shqyrtosh arsyet që e bëjnë një çift t’i rezistojë kohës dhe të forcojë bashkimin e tyre nuk është një detyrë e lehtë.


Pse disa çifte rezistojnë me kalimin e kohës?

Disa terapistë që janë të specializuar në punën e çifteve kanë dhënë disa shkaqe për ndarjen. Më e përhapura përcaktohet nga një papjekuri e madhe për jetën në çift dhe nga një imazh apo pritshmëri e gabuar. Lumturia klasike që ndjen në ditët e para, reja e pezulluar në portat e parajsës, ajo ndjenjë që, sipas fjalëve të një të intervistuari, “trullon” dhe të bën të humbasësh realitetin është shumë më e shpeshtë se sa mund ta imagjinoni.

Marrëdhëniet që zgjasin, ato që kapërcejnë grackat dhe motin e keq janë ato që retë as që i kanë provuar. Ata janë ndër personat që kanë një ndërgjegjësim të fortë se çfarë do të thotë të jesh bashkë, që bashkimin e tyre e përjetojnë si një udhëtim të aftë për të rezervuar surpriza të shumta e të bukura, por edhe momente të vështira, ngjitje të papritura. Ata nuk imagjinojnë foto me shkëlqim, por preferojnë të jetojnë situata.

Ata janë ndër njerëzit e vetëdijshëm se diversiteti është një vlerë, diçka që pasuron, të cilët nuk mendojnë ta formojnë partnerin sipas imazhit dhe ngjashmërisë së tyre, veprimi i tyre synon të harmonizojë dallimet, jo t’i anulojë ato. Marrëdhëniet që zgjasin jetohen mes njerëzve që dinë të qeshin dhe të bëjnë shaka për kufizimet dhe defektet e tyre. Ata nuk synojnë përsosmërinë dhe krahasuar me kaq shumë çifte që në dukje janë aq të bukur sa duken të balsamosur, ata e dinë se sa i rëndësishëm është dialogu, gatishmëria për të folur, për të njohur gabimet, për t’i korrigjuar ato.

Ata që jetojnë një histori dhe një marrëdhënie vetëm për foto për t’u treguar miqve dhe të njohurve, shembet mjerisht në stuhinë e parë. Një paaftësi për të kuptuar se jeta në çift nuk është një album fotosh apo një koleksion selfiesh…

Çiftet që zgjasin nuk kanë frikë nga grindjet dhe diversiteti i pikëpamjeve. Megjithatë, ata kanë në vetvete antitrupat e nevojshëm për t’u rritur në kohë të vështira. Dhe mbi të gjitha janë të vetëdijshëm se të dashurosh do të thotë edhe një përkushtim, ndaj vetvetes, për të korrigjuar qëndrimet apo gabimet e bëra. Me pak fjalë, nuk ka formula magjike, apo sekrete të veçanta. Ndoshta, thjesht, njerëz që me të vërtetë dinë ta duan njëri-tjetrin.