Disa nga mënyrat në të cilat ndryshimet klimatike po ndikojnë në shëndetin publik janë të dukshme, të tilla si stuhitë ekstreme që zhvendosin njerëzit nga shtëpitë e tyre dhe rritja e temperaturave. Të tjerët janë më të vështirë për t’u parë. Në fakt, një prej tyre ndodh kur sytë tanë janë të mbyllur. Po, ndryshimi i klimës mund të ndikojë edhe në gjumin tuaj.

Ekziston një kërkim i kufizuar mbi lidhjen midis ndryshimit të klimës dhe gjumit, por ai përmblidhet mirë në një përmbledhje sistematike të vitit 2018 të botuar nga një ekip në Universitetin George Washington në Rishikimet e Mjekësisë së Gjumit.

Rishikimi përfshinte 16 studime që u fokusuan në mënyrën se si ngjarjet e ndryshimeve klimatike si rritja e temperaturave, moti ekstrem, përmbytjet dhe zjarret ndikuan në pushimin e njerëzve. Ndoshta çuditërisht, ekipi arriti në përfundimin se ndryshimi i klimës shkaktoi shqetësime të gjumit dhe reduktoi kohën totale të gjumit.

Faktori i parë është temperatura. Nëse flemë më mirë në një mjedis të freskët, të errët dhe të qetë, ambientet më të ngrohta sigurisht që do të na shqetësojnë gjumin. “Të qenit në mjedise të ngrohta dhe të pakëndshme ndikon në aftësinë tuaj për të fjetur të qetë, për të fjetur të qetë dhe për të fjetur gjatë natës,” tha Melissa J. Perry, ScD, MHS, profesore dhe kryetare e Departamentit të Shëndetit Mjedisor dhe Profesional. GW dhe bashkëautor të studimit.

Stuhitë ekstreme dhe fatkeqësitë natyrore gjithashtu duket se kanë një ndikim negativ në gjumin dhe mirëqenien e përgjithshme, si në afat të shkurtër ashtu edhe në atë afatgjatë. Jo vetëm që shkaktojnë dëm të menjëhershëm dhe kërcënojnë sigurinë, por gjithashtu mund të çojnë në stres të zgjatur, i cili është treguar se prish gjumin në planin afatgjatë.

Në këtë studim, popullatat e cenueshme, veçanërisht të moshuarit dhe komunitetet me të ardhura të ulëta ishin në rrezikun më të lartë për të humbur gjumin. Kjo për shkak se ata janë në ballë të efekteve më të këqija të ndryshimeve klimatike dhe nuk kanë akses në burime shëndetësore cilësore sapo të godasë fatkeqësia.

Duke theksuar këto lidhje dhe pabarazi, autori kryesor i studimit dhe mjeku i gjumit Daniel I. Rifkin, MD, shpreson të ndihmojë më shumë njerëz të njohin rëndësinë e gjumit të shëndetshëm, por edhe se si do të ndikohet nga ndryshimet klimatike. Meqenëse gjumi me cilësi të lartë luan një rol të madh në gjithçka, nga mirëqenia mendore te funksioni imunitar, ai duhet të bëhet një prioritet edhe më i lartë në një botë që po ngrohet vazhdimisht.

Ka ende shumë që ne nuk dimë për marrëdhënien midis gjumit dhe klimës, dhe Rifkin dhe Perry pajtohen se nevojiten më shumë kërkime, veçanërisht studime që mbledhin të dhëna për shëndetin e njeriut para, gjatë dhe pas një ngjarjeje klimatike.

ëto shenja të para të ndikimit të gjumit në ndryshimet klimatike vetëm sa përforcojnë nevojën për veprim mjedisor. Ky hulumtim na kujton edhe disa të vërteta të ashpra që na presin. Së fundi, kjo lidhje midis gjumit dhe klimës mund të ndihmojë në përditësimin e protokolleve të ndihmës humanitare. Rifkin shpjegon se manuali mbi protokollet për ndihmën humanitare dhe ndihma në fatkeqësi nuk përmend një herë rëndësinë e një gjumi të shëndetshëm. Ai shpreson që në të ardhmen, mjetet ndihmëse për gjumë si maska ​​për sytë, kapëse veshësh dhe revista do t’u shpërndahen të mbijetuarve nga fatkeqësia, së bashku me nevojat e tjera bazë si ushqimi dhe uji. Në fund të fundit, gjumi është një komponent kyç i shëndetit.