Disa supozojnë se psikopatia zhvillohet nga përvoja traumatike dhe familjet e çoroditura, por një neuroshkencëtare me 15 vjet përvojë në kërkimin e trurit thotë se gjetjet e saj sugjerojnë se nuk është kështu.


Gjatë një seminari virtual, neuroshkencëtarja Abigail Marsh shpjegoi se rrënja e sëmundjes psikopatike shpesh buron nga faza e zhvillimit të trurit.

“Ne e dimë se ky tipar lidhet me anomalitë karakteristike të trurit që fillojnë në fëmijërinë e hershme dhe më pas përparojnë në një farë mënyre”, shpjegoi Marsh, i cili është gjithashtu profesor në Universitetin Georgetown.

Sipas saj, psikopatia ekziston në rangun nga e lehtë në të rëndë. Ka lloje më manipuluese, të rrezikshme dhe të rrezikshme të kësaj gjendjeje. Megjithatë, Marsh thotë se të gjithë psikopatët kanë katër karakteristika të përbashkëta: s’kanë mëshirë, mos edukata, paaftësia për të dashuruar dhe pandjeshmëria ndaj dëmeve të mundshme.

Së pari, psikopatët janë njerëz që kanë pak ose aspak keqardhje ose pendim për të tjerët. Kur dikush afër tyre është i trishtuar ose i frikësuar, ata nuk mund t’i kuptojnë ato emocione sepse nuk i ndjejnë ato vetë, thotë shkencëtarja.

Marsh shton se psikopatët nuk ndihen fajtorë edhe kur dëmtojnë të tjerët, qoftë mendërisht, emocionalisht apo fizikisht.

Psikopatët nuk e kuptojnë dashurinë si të tjerët

Psikopatët gjithashtu kanë probleme me ndjenjën ose kuptimin e dashurisë.

“Kam intervistuar disa njerëz të tillë dhe ata gjithmonë kanë vënë në dukje se nuk u pëlqen askush – as familja dhe as miqtë”, vazhdon profesoresha.

Në vend të kësaj, shpjegon ajo, psikopatët mund t’i shohin të dashurit si “bashkëpunëtorë” që mund t’i ndihmojnë ata, por janë poshtë tyre.

Psikopatët nuk kanë frikë nga lëndimet fizike apo emocionale

Në fund, të gjithë psikopatët e kanë të vështirë të kuptojnë frikën.

“Ata janë të pandjeshëm ndaj mundësisë së dëmtimit. Asgjë nuk i tremb ata. Kam studiuar një vajzë që vodhi makinën e prindërve të saj nga një festë, u përplas me të në një pemë dhe u përmbys. Ajo ishte krejtësisht e shkujdesur. Policia erdhi më vonë në shtëpinë e saj dhe ajo u ul e qetë në divan dhe hëngri patate të skuqura,” përfundoi Marsh.