Ndikimi i derdhjes së naftës në Detin e Kuq nga një cisternë që po kalbet në ujë, mund të jetë shumë më i gjerë nga sa parashikohej. Tetë milionë njerëz do të humbasin qasjen në ujë të rrjedhshëm dhe rezervat e peshkimit të Jemenit të Detit të Kuq u shkatërruan brenda tre javësh.


Vaji do të përhapet përtej Jemenit dhe do të shkaktojë shkatërrim mjedisor që do të ndikojë në Arabinë Saudite, Eritrea dhe Xhibuti, sipas hulumtimit të fundit, i cili është ndryshe nga studimet e mëparshme, sepse shqyrton ndikimin më shumë se një javë pas derdhjes, shkruan The Guardian.

Bisedimet trepalëshe midis rebelëve Houthi, qeverisë së Jemenit dhe OKB-së s’kanë dhënë rezultat, pavarësisht paralajmërimeve të përsëritura, përfshirë në këshillin e sigurisë të OKB-së, për ndikimin nëse cisterna shpërthen ose fillon të rrjedhë.

Zyrtarët e OKB -së nuk kanë qenë në gjendje të sigurojnë garanci për mirëmbajtjen e anijes, përfshirë bykun e saj të kalbur, i cili tani mbikëqyret nga një ekuipazh prej vetëm shtatë vetash.

Studimi u botua në revistën “Nature Sustainability” të hënën dhe tregoi se derdhja ka të ngjarë të çojë në mbylljen e porteve të Detit të Kuq të Hodeidah dhe Salif brenda dy javësh, duke kërcënuar dërgimin e 200 mijë ton karburant për Jemenin, ekuivalent me 38 përqind të kërkesës kombëtare të karburantit.

Çmimet e karburantit ka të ngjarë të rriten deri në 80 përqind, dhe mungesa e karburantit për pompat e ujit do të rezultojë që 8 milionë jemenas të privohen nga uji i rrjedhshëm dhe rreth 2 milionë të humbasin aksesin në ujë nëse impiantet e kripëzimit në rajon ndoten.