DAIM ILJAZI

Si ta durojnë qytetarët  këtë fushatë të zgjedhjeve lokale?

Beteja politike është e egër dhe e pamëshirshme. Sidoqoftë, është një luftë për pushtet, sepse palët nuk janë formuar dhe funksionuar për një garë kalorësish, por për pushtimin e pushtetit lokal, kudo në botë ndodh, madje edhe  te në Maqedoninë e Veriut. Fushata negative në Amerikë i ka rrënjët 220 vjet më parë, në një betejë presidenciale midis dy baballarëve të vendit, John Adams dhe Thomas Jefferson. Në 1776, të dy ishin një duo dinamik që e vendosën pavarësinë Amerikane në rrugën e duhur. Tre dekada kanë qenë të mbushura me dashuri dhe respekt për njëri-tjetrin.

Pas dy mandateve të George Washington, Adams u bë president i sindikatës dhe Jefferson u bë nënkryetari i tij. Por në fushatën e viteve 1800 ata shkuan kundër njëri-tjetrit dhe miqësia e tyre për  politikën e partisë u prish. Camp Jefferson akuzoi Presidentin Adams se kishte “një karakter të fshehtë hermafroditik, duke mos munguar as forca, as qëndrueshmëria e një burri, dhe as butësia dhe ndjeshmëria e një gruaje”. Nga ana tjetër, njerëzit Adams e kanë quajtur Zëvendës Presidentin Jefferson “një djalë të moshës së mesme, me jetë të ulët, me lindje indiane, babai i të cilit është një mulatto nga Virxhinia”.

Gjërat u përkeqësuan pasi Adams u cilësua si budalla, një hipokrit, një kriminel dhe një tiran, ndërsa Xhefersoni u markua një i dobët, ateist, çlirimtar dhe frikacak. Jefferson fitoi zgjedhjet. Dymbëdhjetë vjet më vonë miqësitë rinovuan, Adams dhe Jefferson filluan të shkruajnë letra dhe mbetën miqtë më të mirë deri në fund të jetës së tyre. Fati ndonjëherë dëshiron të bëjë një histori të shkëlqyeshme, kështu që ata të dy vdiqën në të njëjtën ditë, 4 korrik 1826, në 50 vjetorin e Shpalljes së Pavarësisë.Mos harojmë se ky debat është bërë para dy shekuj.