Ne ndjekim gjithçka që ndodh rreth zgjedhjeve, dhe disa fenomene kanë ndodhur. Për herë të parë kemi pasur koalicione parazgjedhore mes partive shqiptare dhe partive maqedonase. Koalicioni opozitar duket se ka funksionuar më mirë. Nga shifrat mund të konkludohet se VMRO-DPMNE mori mbështetje nga Aleanca dhe Aleanca mori mbështetje nga VMRO, si dhe BDI nga LSDM, por LSDM nuk mori aq mbështetje nga BDI, thotë biznesmeni dhe ish -politikani Ilir Selmani për konferencën për Utrinski.

Të gjitha partitë politike kanë bërë punën e tyre për veten e tyre, vetëm LSDM dështoi. Nëse nuk mund ta bëni për veten tuaj, nuk mund ta bëni për partnerët tuaj të koalicionit. Për mua ishte e pritshme që Besa të pozicionohej në raundin e dytë me BDI -në dhe do të ishte një betejë e madhe me shanse të mëdha që Besa të arrinte një rezultat historik. Është gjithashtu një sfidë për LSDM -në sepse të dy partitë janë partnerë koalicioni të LSDM -së në Qeveri, thotë Selmani.
Selmani nuk beson se nëse dikush zemërohet dhe mendon se nuk ka marrë mbështetje të mjaftueshme nga LSDM në Tetovë, kjo mund të shkaktojë ndryshim në shumicën qeveritare.

Nuk besoj se kjo mund të jetë pengesë për shumicën. Por LDSM do të ketë më shumë punë për të bërë në raundin e dytë për të motivuar votuesit e saj që të dalin. Pamja e madhe në Tetovë është e ndërlikuar dhe nuk është në favor të Teuta Arifit dhe BDI -së. Vështirë për votuesit e LSDM -së të dalin dhe të votojnë për të, tha ai.
Selmani gjithashtu komentoi rezultatet e zgjedhjeve në Gostivar ku Arben Taravari nuk arriti të bëhej kryetar në raundin e parë për vetëm pak vota, si dhe foli nëse kundërshtari i tij Nevzat Bejta ka një shans për një kthesë.
-Vështirë. Surprizat janë të pamundura. Ky është mandati i dytë i Taravarit dhe ai padyshim gëzon mbështetjen e votuesve sepse ai me siguri e realizoi atë që premtoi në mandatin e parë, thotë Selmani.

Në Haraçinë, konflikti është midis LSDM -së dhe BDI -së në raundin e dytë, kështu që mbështetja nga Aleanca do të vendosë.

Partitë politike do të duhet të vendosin për koalicionet në nivel lokal. Votat e Aleancës do të jenë të rëndësishme, veçanërisht pasi ne kemi një elektorat shqiptar këtu. Do të shohim koalicione që nuk do të përsëriten, por do të jenë unike për secilën komunë, komentoi Selmani.
LSDM-së do t’i nevojitet një kthesë e madhe, e nëse od të ketë kthesë të madhe apo forca e inercionit është më e madhe, për Selmanin është më pak e rëndësishme sa është e rëndësishme partia të konsolidohet.
Të gjitha partitë politike kanë përmbushur qëllimet përveç LSDM -së e cila nuk ka arritur të marrë kapacitetet e veta për vete. Dy javë nuk janë një kohë e shkurtër, kështu që ato mund të konsolidohen. Është e mundur që ky rezultat të jetë rezultat i pasivitetit të disa prej strukturave në LSDM. Surprizat janë të mundshme, por jo drastike. Në vitin 2017, pati një valë të madhe fitoresh të LSDM -së, por ajo shkon në mënyrë ciklike. Në parim, ai që merr Shkupin shpallet fitues i zgjedhjeve lokale. Zgjedhjet për këshilltarë kanë përfunduar, opozita dominon në komunat e Shkupit. Do të jetë interesante të shihet se si funksionojnë këshilla të tilla shumëngjyrëshe. Fenomeni duhet analizuar sikur në një vit do të ndodhte një rënie e tillë e LSDM-së, dhe VMRO-DPMNE u shërua. Nëse qytetarët nuk janë të kënaqur me politikën kombëtare ose me rezultatet e padërguara në vend ose me të dy në të njëjtën kohë, duhet të analizohet, thotë Selmani.
Ai shton se votuesit tashmë janë emancipuar dhe nuk mund të drejtohen më nga partitë për të cilat votojnë, por votojnë sipas bindjeve të tyre.