2020 është viti i COVID-19, i cili fjalë për fjalë bëri që Toka të ndalet. Ai ka vrarë miliona në të gjithë botën dhe vazhdon të vrasë. Por është larg vëllezërve të saj më vd*ekjeprurës.

Edicioni spanjoll i National Geographic, cituar nga BGNES, ka mbledhur epidemitë më të rrezikshme në historinë njerëzore, përcjell NMK-Post.
5. HIV / AIDS (1981 deri më tani): 25-35 milion vd*ekje Që nga fillimi i tij në 1976, virusi i mungesës së imunitetit njerëzor (HIV) ka vr*arë 32 milion njerëz, sipas OBSH. Sot, midis 31 dhe 35 milion njerëz ende jetojnë me sëmundjen, veçanërisht në Afrikë. Ky virus infekton qelizat e sistemit imunitar, duke prishur aftësinë e trupit për të luftuar sëmundjen. Në fazat më të përparuara të virusit, shfaqet sindroma e mungesës së imunitetit të fituar ose SIDA, e cila ka pasur një ndikim të madh në shoqëri jo vetëm për sa i përket shëndetit, por edhe si një burim diskriminimi. “HIV / AIDS mbetet një nga problemet më serioze të shëndetit publik në botë, veçanërisht në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme,” tha OBSH. “Në mes të vitit 2017, 20.9 milion njerëz morën terapi antiretrovirale në të gjithë botën. Vetëm 53% e 36.7 milion njerëzve që jetojnë me HIV u trajtuan në të gjithë botën në 2016.

4. Murtaja e Justinianit (541-542): 25-50 milion humbje jete.

Informacioni rreth sëmundjeve të së kaluarës është sa më i panjohur, aq më shumë kthehemi në histori. Sidoqoftë, ka të dhëna që sugjerojnë se e ashtuquajtura murtajë e Justinianit është në vendin e katërt ndër më shkatërruesit, me nivele vd*ekjesh midis 25 dhe 50 milion njerëz. Sipas vlerësimeve demografike nga shekulli i 6-të, ai vrau midis 13 dhe 26% të popullsisë. Origjina e saj u zbulua gjatë Perandorisë Bizantine tek minjtë, të cilët udhëtuan qindra kilometra me anije tregtare që lundronin në pjesë të ndryshme të Euroazisë midis 541 dhe 549. Murtaja u përsërit në zona pranë porteve të Mesdheut, deri në rreth 750. Vendet që më së shumti besohet të jenë origjina e pandemisë na çojnë në enklava komerciale në Afrikën Lindore, dhe shkaku më i pranueshëm i tij është bakteri Yersinia pestis, si në rastin e mëvonshëm të Vd*ekjes së Zezë, megjithëse buronte nga një lloj tjetër. Në këtë rast, emri i tij i referohet perandorit Romak Justiniani I, i cili më pas drejtoi Perandorinë Bizantine.

3. Gripi spanjoll (1918-1919): 40-50 milion vd*ekje Përkundër asaj që mund të duket për shkak të emrit të tij, gripi spanjoll ka vr*arë më shumë se 40 milion njerëz në të gjithë botën dhe nuk filloi në Spanjë. Megjithëse nuk ka konsensus për origjinën e saj, shumë studiues vendosin rastet e para në Shtetet e Bashkuara në 1918. Në kontekstin e një lu*fte botërore në të cilën Spanja është neutrale, informacioni për epideminë dhe pasojat e saj nuk censurohet, ndryshe nga shtetet ndërlu*ftuese të cilët heqin të gjitha informacionet në këtë drejtim në mënyrë që të mos demoralizojnë ushtrinë dhe të mos i tregojnë ar*mikut pikat e tyre më të prekshme. Prandaj, mediat spanjolle janë të parat që raportojnë sëmundjen, dhe Spanja është gjithashtu një nga vendet më të prekura me 8 milion të infektuar dhe 300,000 vd*ekje. “Censura dhe mungesa e burimeve parandalojnë një hetim në fokusin vd*ekjeprurës të virusit. Tani e dimë që kjo është shkaktuar nga një shpërthim i virusit të gripit A, të nëntipit H1N1, ”tha Medical Journal.

“Ndryshe nga viruset e tjerë, të cilët prekin kryesisht fëmijët dhe të moshuarit, shumë nga ata që humbën jetën janë të rinj dhe të rritur të shëndetshëm midis moshës 20 dhe 40 vjeç, një grupmoshë që mund të mos ketë qenë e ekspozuar ndaj virusit gjatë fëmijërisë dhe nuk kishte një të natyrshme imuniteti ‘.

2. Variolla apo lija (1520): 56 milion vdekje Emëruar gjithashtu sipas pustulave që shkakton në lëkurë, lija është një pandemi shka*tërruese me një shkallë vd*ekshmërie 30%, veçanërisht e lartë tek fëmijët dhe foshnjat. Megjithëse origjina e saj është e panjohur, ka prova të ekzistencës së saj në një periudhë shumë të hershme, pasi mbetjet u gjetën në mumiet egjiptiane nga shekulli i 3-të para Krishtit. Gjatë historisë, sëmundja u përhap në mënyrë periodike dhe u përhap masivisht kur pushtuesit mbërritën në Botën e Re: rreth 400,000 njerëz vd*esin çdo vit në Evropën e shekullit të 18-të dhe një e treta e atyre që mbijetojnë zhvillojnë verbëri, ose janë shpërfytyruar.
OBSH shpalli zhdukjen e saj në 1980 pas përpjekjeve të ndryshme për të globalizuar fushatat e vaksinimit. Sidoqoftë, fruthi vlerësohet të ketë vr*arë rreth 300 milion njerëz vetëm në shekullin 20 dhe rreth 500 milion në 100 vitet e fundit të ekzistencës së tij. Para ardhjes së vaksinimit në Kinë, inokulimi ishte praktikuar për të parandaluar sëmundjen që prej të paktën shekullit të dhjetë. Shekuj më vonë, britanikja Mary Montagu vëzhgoi se si çerkezët që ishin të gjymtuar me gjilpëra të mbarsura me qelb të fruthit nuk ishin infektuar kurrë me sëmundjen, e cila ishte një nga kontributet më të mëdha në këtë drejtim në Perëndim, derisa shkencëtari Edward Jenner zhvilloi vaksina 90 vjet më vonë. Pas fushatave të vaksinimit, virusi u shkatërrua, me përjashtim të rezervave kriogjenike, të cilat ende qëndrojnë në dy laboratorë në Rusi dhe Shtetet e Bashkuara. Megjithëse disa grupe ekspertësh duan t’i heqin ato për të shmangur aksidentet, kjo nuk u bë për shkak të mungesës së informacionit në lidhje me virusin.

1. Murtaja e Zezë (1347-1351): 75 – 200 milion vd*ekje

Epidemia më shkatërrimtare në historinë njerëzore, Vd*ekja e Zezë – murtaja, vrau midis 75 dhe 200 milion njerëz në shekullin e 14-të. Shpërthimi i kësaj sëmundjeje prek, sipas modeleve aktuale të parashikimit, midis 75 dhe 200 milion njerëz, që, në terma përqindjeje, është midis 30 dhe 60% të popullsisë së Evropës.
Sipas të dhënave aktuale, fillimi i pandemisë kishte epiqendrën e saj në Azi dhe u përhap nga tregtia në Evropë derisa arriti kulmin midis 1347 dhe 1353. Megjithëse për shekuj me radhë minjtë janë fajësuar për origjinën e saj, një studim i vitit 2018 sugjeron se përhapet nga pleshtat dhe morrat nga njerëzit. Ethet, kolla, njollat ​​e lëkurës dhe simptoma të tjera të tilla si gangrena, e cila i dha emrin epidemisë, po përhapen si zjarr në Afrikën e Veriut, Azi, Lindjen e Mesme dhe Evropë me vd*ekshmëri shumë të lartë. Megjithëse ashpërsia e murtajës ndryshon nga rajoni, shkatërrimi ekonomik, politik dhe shoqëror i efekteve të tij është jashtëzakonisht i madh, veçanërisht pasi opinioni publik fillon të akuzojë hebrenjtë si përgjegjës për hel*mimin e kanaleve të ujit të pijshëm. Mjekësia në atë kohë ishte akoma aq themelore sa nuk ishte përgatitur për të hetuar shkakun e sëmundjes, kështu që historianët, mjekët dhe biologët nuk kanë gjetur një konsensus nëse rrënja e murtajës është një variant i murtajës bubonike ose ndonjë sëmundje tjetër. Në vitet që nga viti, shumica e specieve të Yersinia pestis janë gjetur në Kinë, që mund të thotë që epidemia filloi në atë rajon.