Pavarësisht se sa shkenca ka përparuar, ka ngjarje dhe vende në botë që as shkenca nuk mund t’i zgjidhë.

Një nga ato vende është Liqeni Maracaibo,Venezuel ku qindra rrufe godasin çdo orë.

Ajo ushqehet nga lumenj të shumtë, më i madhi është Catatumbo.

Në këtë rajon, kushtet atmosferike janë të tilla që retë e mëdha të stuhisë në atmosferë prodhojnë stuhi të forta rrufeje natën çdo vit.

Këto stuhi mund të zgjasin deri në 10 orë dhe të shkaktojnë 280 goditje rrufe në orë.

Gjatë dekadave të fundit, studiuesit kanë debatuar nëse gazrat natyrorë, si metani, të formuar mbi kënetën në pellgun e liqenit ndikojnë në frekuencën e goditjeve të rrufesë.

Disa studiues argumentojnë se sasia e rrufesë mund të shkaktohet nga uraniumi në gur.

Disa besojnë se gazrat përforcojnë efektet e kushteve të tjera atmosferike, ndërsa të tjerët pohojnë se gazrat vetëm zbardhin vetëtimën në një ngjyrë të verdhë ose portokalli.

Ekziston gjithashtu një legjendë në Catatumbo që rrufeja nuk prodhon bubullima, në fakt të gjitha rrufetë prodhojnë bubullima; nëse një vëzhgues nuk dëgjon bubullimën, kjo ndodh sepse personi është shumë larg.

Image

Image

Image

Image

Image