Organizata Botërore e Shëndetit ka rekomanduar që vaksina e parë në botë kundër malaries duhet t’u jepet fëmijëve në të gjithë Afrikën.


Drejtori i përgjithshëm i OBSH-së, Tedros Adhanom Ghebreyesus tha se masa ishte “një moment historik”.

Zyrtarët shëndetësorë shpresojnë se rekomandimi do të frenojë përhapjen e sëmundjes parazitare.

OBSH tha se vendimi u bazua në rezultatet e hulumtimeve të vazhdueshme në Gana, Kenia dhe Malawi.

Agjencia e OKB -së thotë se projekti pilot duhet të zgjerohet përtej tre vendeve afrikane dhe se vaksina mund të përdoret krahas masave parandaluese ekzistuese.

Mosquirix, vaksina e parë e malaries e autorizuar, u zhvillua nga ‘GlaxoSmithKline’ në 1987.

Vlerësohet të jetë vetëm rreth 30% efektive dhe kërkon deri në katër doza, ndërsa mbrojtja zbehet pas vetëm disa muajsh.