Dymbëdhjetë vjet më parë, ai u shpall qyteti më i shëmtuar në botë, por falë atij publiciteti negativ, turistët u çmendën për të. Ky është qyteti belg i Charleroi-t, i cili ndodhet në provincën Hainaut dhe është një nga qytetet më të populluara në vend.


Pasi mediat raportuan një herë se një gazetë holandeze e shpalli atë qytetin më të shëmtuar në botë, ky qytet e shfrytëzoi rastin për të kthyer publicitetin negativ në favor të tij dhe për të modernizuar ofertën e tij turistike.

Charleroi është i njohur për punimet e hekurit dhe minierat e qymyrit, dhe pamjet e tij, të mbushura me ndërtesa të vjetra, industriale, tregojnë histori të historisë së qytetit, në të cilën shumë fabrika i mbyllën dyert e tyre qysh në vitet 1950. Megjithatë Charleroi ka filluar një lloj transformimi në dekadën e fundit, pasi mori titullin famëkeq. Konkretisht, pasi gjithnjë e më shumë theksi i kushtohet turizmit në këtë qytet industrial, vitin e kaluar qyteti publikoi një udhëzues të ri zyrtar turistik në frëngjisht, hollandisht dhe anglisht.

“Ne e vëmë theksin në shëtitjet nëpër qytet sepse besojmë se ato janë me interes për turistët tanë, veçanërisht gjatë një pandemie,” tha Thomas Parmentier, i cili shkruan mbi temat e turizmit, ndërsa Valérie Demanet, drejtore e Bordit Turistik.

“Ne në Charleroi kemi gjithçka që ju nevojitet për të qenë një destinacion turistik: restorante, klube nate, bare, akomodime, qendra tregtare. Megjithatë, në udhëzues u përqëndruam në përvojat që mund të përjetohen në qytetin tonë: arti i rrugës, muzetë, trashëgimia kulturore, shëtitje, ngjarje, aktivitete sportive”.

Ndërsa komuniteti turistik po përpiqet në mënyrë konvencionale të ringjallë turizmin e qytetit, një qytetar ka zgjedhur një qasje novatore për të reklamuar qytetin e tij, shkruan Telerama dhe Ouest-France.

Nicolas Buissart, një i ri nga Charleroi, organizoi turne të pazakonta turistike në qytet gjatë të cilave zbulon shëmtinë e pretenduar të qytetit, dhe perspektiva e tij është aq e zezë sa “toka e zezë”, siç e quajnë rajoni në të cilin ndodhet qyteti për shkak të minierave të qymyrit. Sidoqoftë, vendasi gjen një lloj poezie në zonën e tij dhe në mbetjet e trashëgimisë së tij industriale. Qasja e tij paradoksale shkaktoi polemika, por, nuk ishte e pasuksesshme.