Rritja ditore e infeksioneve nga coronavirusi dhe viktimave ka arritur nivele rekord në Rumani, vendi i dytë më pak i vaksinuar në Bashkimin Evropian.

Normat dramatike të vdekshmërisë dhe kufizimet e vendosura rishtazi më në fund i detyruan rumunët të ndërmarrin veprime, kështu që turmat filluan të krijoheshin përpara stacioneve të vaksinimit.

Rumania po udhëheq një valë të re pandemike që ka goditur Evropën Qendrore dhe Lindore, me një nga normat më të larta të vdekjeve në botë.

Përafërsisht një e pesta e 45,503 vdekjeve totale shkaku i virusit ndodhën në muajin tetor, kur një numër rekord ditor i të infektuarve mbushi shtretërit e kujdesit intensiv në të gjithë vendin. Edhe pse afërsisht 80 për qind e popullsisë së rritur të BE-së mori të paktën dozën e parë të vaksinës, në Rumani përqindja është vetëm 38.

Por në tetor, më shumë njerëz morën vaksinën e parë, pak më pak se një milion nga një total prej 6.5 milionë, sesa gjatë tre muajve të fluturimit të kombinuara, treguan të dhënat.

Rreth 80 për qind e popullsisë mund të vaksinohet me një dozë të vetme deri në muajin mars të vitit 2022.