Më shumë se gjysma e popullsisë së Afganistanit mund të përballet me urinë akute nga muaji i ardhshëm, paralajmëruan Kombet e Bashkuara.

“Ndikimi i thatësirës, ​​konfliktit, pandemisë COVID-19 dhe krizës ekonomike në vazhdim janë kombinuar për të ndikuar rëndë në aksesin e njerëzve në ushqim”, thuhet në një deklaratë të përbashkët të lëshuar sot nga Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë dhe Programi Botëror i Ushqimit i të Kombeve të Bashkuara (WFP).

“Situata do të përkeqësohet me afrimin e dimrit”, vazhdon deklarata.

Sipas raportit, një në dy afganë mund të përballet me uri ekstreme midis nëntorit dhe marsit.

Kjo është shkalla më e lartë e regjistruar ndonjëherë në 10 vitet që OKB ka kryer analiza të pasigurisë ushqimore në vend.

Drejtori ekzekutiv i WFP, David Beasley tha se situata në Afganistan tani është ndër krizat më të rënda humanitare në botë dhe se miliona afganë do të detyrohen të zgjedhin midis migrimit dhe urisë këtë dimër.

“Jemi në një numërim mbrapsht për katastrofën, nëse nuk veprojmë tani”, paralajmëroi Beasley.

“Uria po rritet dhe fëmijët po vdesin. Ne nuk mund t’i ushqejmë njerëzit me premtime”, shtoi ai.

Fëmijët janë veçanërisht të rrezikuar nga uria dhe kequshqyerja që me fillimin e një krizë ekonomike dhe politike në Afganistan, pas pushtimit nga talebanët në gusht, me shumë familje që humbën burimet e tyre kryesore të të ardhurave.