Ministri i Jashtëm austriak Alexander Schallenberg, i cili u propozua nga kancelari aktual Sebastian Kurz si kreu i ri i qeverisë austriake, konsiderohet një diplomat i lartë, i cili mund të “qetësojë pasionet” në koalicionin qeverisës.


Schallenberg nuk kishte as pozicionin e shefit të diplomacisë në planet e tij të jetës, siç tha disa herë, dhe ai me siguri as nuk ëndërronte që mund të ishte kancelar.

Ky diplomat ka pasur një karrierë mahnitëse vitet e fundit, megjithëse, siç ka thënë vazhdimisht, ai nuk dëshironte.

Deri më tani, Schallenberg nuk është marrë shumë me politikën ditore, por ai ka treguar në disa raste se i përket konservatorëve kur bëhet fjalë për politikën ndaj emigrantëve të paligjshëm.

Ai tërhoqi vëmendjen e publikut disa muaj më parë duke ngritur flamurin izraelit në selinë e ministrisë që ai drejton, në përgjigje të sulmeve ndaj qyteteve izraelite pasi Izraeli sulmoi Gazën.

Karriera e pasur

Schallenberg nuk është anëtar i Partisë Popullore Austriake (OVP), e cila e solli atë në qeveri.

Babai i tij ishte ambasador austriak në disa vende, dhe më vonë Sekretar i Përgjithshëm i Ministrisë së Punëve të Jashtme.

Ai u rrit në Indi, Spanjë dhe Francë, dhe lindi në Bernë. Ai studioi drejtësi në Vjenë dhe Paris, dhe më pas drejtësi evropiane në Kolegjin Evropian në Belgjikë.

Ai fitoi përvojën e tij të parë diplomatike duke shërbyer në departamentin juridik të Misionit Austriak në BE, dhe me kthimin e tij ai u bë një zëdhënës i ish-ministres së Jashtme Ursula Plassnik, dhe më vonë pasardhësi i saj Michael Spindelegger, i cili konsiderohet një eminencë gri në OVP.

Kur Kurz u bë ministër i Jashtëm, ai e promovoi atë në krye të Departamentit të Planifikimit të Politikës së Jashtme.

Dhe në negociatat për krijimin e një koalicioni pas zgjedhjeve të vitit 2017, Kurz u mbështet në të, kështu që ai e tërhoqi atë në kabinetin e tij në pozicionin e Shefit të Shtabit për Strategji dhe Planifikim.

Schallenberg u bë ministër pas rënies së qeverisë së parë të Kurz, pas çështjes Ibiza, në të cilën u gjend partia e atëhershme e koalicionit Partia e Lirisë (FPO).

Ai mori pozicionin e shefit të diplomacisë në qeverinë eksperte, kalimtare, dhe mbeti në atë pozicion edhe pas formimit të qeverisë së re, këtë herë me të Gjelbrit.

Politika ndaj Ballkanit Perëndimor

Tani Schallenberg do të duhet të marrë zyrtarisht drejtimin dhe të zbatojë përvojën e tij diplomatike në punën e tij të përditshme me partnerin e koalicionit.

Kur bëhet fjalë për Ballkanin Perëndimor, Schallenberg ka qenë prej kohësh një mbështetës i qartë i zgjerimit të BE-së.

Ai tha në disa raste këtë vit se “2021 është viti që nuk duhet të humbasë, si ai i mëparshmi për sa i përket afrimit të Ballkanit Perëndimor me BE-në”.

Ashtu si Kurz, ai e sheh Ballkanin Perëndimor si një fqinj të menjëhershëm, integrimi i të cilit në BE do të sillte stabilitet dhe siguri në Evropë.

Si kancelar, pritet që ai të vazhdojë të avokojë për zgjerimin e BE-së, por me këmbëngulje për përmbushjen e kushteve nga të dyja palët.