Mr.ali Hertica


Në një demokraci moderne dhe liberale është rreziku i vdekshëm i një karakteri i fshehur. Në një psikologji njohim konceptin e “lartësim”. E cila ka të bëjë me transferimin e në një nivel të lartë të pasionit dhe instinktit që konsiderohen të rendit më të ulët. Njeriu e ka aq të qartë përmirësuar naturalness saj në diçka shpirtërore. Ju duhet gjithashtu pohojnë se njeriu duhet të zhvillojnë “natyrën në kulturë.” Pa një zhvillim të tillë i njeriut do të katandiset në asgjë. Irracionale dhe instiktive përndryshe do të mbetet dominuese dhe për këtë arsye të gjitha mundësitë për njeri për të ardhur ndonjëherë pranë një botë të mirë dhe të drejtë. Në të gjitha feve është duke u përpjekur për të sjellë njeriun në vetë të përmirësuar. Por përpjekjet Krishterimi në këtë drejtim kurorë. Njëri është vazhdimisht në proces: njerëzit duhet të “pendohen” dhe ideja se “mëkatet” e tyre dhe “borxhit” do të zhbëhen luan një rol vendimtar. Megjithatë, në të menduarit në përgjithësi, projektet njeriun kundër diçkaje më të lartë. Filozofët ende mund të vuaj për mënyrën se si ju mund të përmirësojë njerëzore. Ka edhe ata që shohin një zgjidhje në inxhinieri gjenetike. Një mund të bëni duke përdorur këtë teknikë trurin më të mira dhe që do të mundësonte qenien njerëzore si një “qenie shpirtërore” e vërtetë!

Njeriu që imagjinon gjithmonë mirë me veten e tij, njeri shok i tij, dhe bota të ketë për njeriun me parimet dhe vlerat. Ajo është njeriu vetë “civilizuar” dhe që do të në mënyrë të vendosur i bindur se ai “kafshë”, “pasion”, “Dëshira”, “instinkt” dhe “domethënie”, ka kapërcyer. Ai e gjen vetë i mirë më i lartë, ai mendon se ai është i “arsyeshëm” duhet të jetë, nuk ka paragjykime dhe kështu mund të ketë një tërësi shumë më shumë … fraaiigheden Njëkohësisht me lart gjërat projektimit vlerëson këto të lartë të ulët të të menduarit njeri çdo gjë nga lart. Ai beson se çdo gjë në dritën e hyjnores duhet të shikohet, ose në qoftë se ai nuk beson në zot, në dritën e arsyes, shkencës, ligjit dhe gjësend. Gjithmonë një abstraksion racional masa e gjërave dhe, si rezultat nga kjo, praktika konkrete pa ndryshim rëndomtë! Në fakt, ajo kurrë nuk shkon lartë njeriun të ulët të menduarit me realitetin. Vetëm atë që është për të bestreven mund të aplikojnë. Dhe më e shquar këtu është që njeriu joreale që e gjen veten se është një realist në të mirë të saj! Extremely praktik ai është! Ai qëndron me të dy këmbët në mënyrë të vendosur në tokë! Ai është shitur asnjë zhardhokët për limon! Ai është me siguri nuk e tradhtoj dhe besoj se ka për të që të mos, ai dëshiron të jetë i sigurt! Por ndërkohë ai imagjinon por ai është aq i shkëlqyer: kuptimi i jetës së tij varet nivel të lartë diku i pakapshëm në ajër.

Një karakteristikë e rëndësishme e një demokracie liberale është se qytetarët janë tolerant, të paktën në teori. Ashtu si qeveria anyway. Edhe pse çdo njeri i arsyeshëm pa më shumë do të abonohen ka diçka që nuk është e drejtë. Koncepti i tolerancës kundërshton vetveten, sepse në qoftë se ju aplikoni tetë në një shoqëri që, brenda kontekstit të një njerëzimi ende të papjekur, probleme të bestreven do të ishte me vlerë. Demokracia liberale kështu. Një shoqëri e tillë është, se sa me të vërtetë e pranueshme, por ende një marrëdhënie pak a shumë të arsyeshme të njerëzve të papjekur, dhe që do të thotë konceptin e tolerancës që nuk do të thotë atë mund trajtimi fleksibil i kritereve për ‘kufirit’ fondet. Një nuk do të gjeni se sa më shpejt që dikush shkon “shumë larg”, “kufijtë brenda syve”, dhe ajo do të marrë shumë para se të vënë diçka jashtë dhe dënojnë. Çfarë është e qartë jo e ngritur në këtë mënyrë është se kufiri. Nuk mbetet se ajo “diku” nuk mund të vazhdojë dhe duhet të shkojnë. Kjo do të thotë se në bilancin ka ende një kuptim të asaj që është dhe atë që është moralisht nuk mund të miratohet. Pohimi i kësaj realizimit është, megjithatë, e lehtë, fleksibile, të bëhet. Tani pyetja është nëse ju mund të duartrokas këtë. Tolerant dhe dashamirësi të kthehet pikërisht në një njerëzimi ende të papjekur në mënyrë të pakthyeshme kundër vetvetes. Njerëz papjekur nuk mund, nga traktatet dashamirësi përkufizim. Ata shkojnë menjëherë abuzojnë me lirinë relative që vjen së bashku me atë dashamirësi dhe tolerancë. Kjo është për shkak se ata janë ende në për veten e tyre për të marrë posedimin e botës. Jo një kufi i mprehtë është parë në mënyrë të pashmangshme si një mundësi për të zgjeruar territorin e tyre. Zakonisht e merr një vendim për të bërë këtë: kjo ndodh natyrshëm për shkak se ajo është në shfaqjet kulturore. Rezultati është se abuzimi zakonisht aq e qartë se nuk njoftim madje. Njerëzit e papjekur di me përkufizim nuk e di vendin e tyre dhe për të mbajtur asnjë madhësinë ndërsa njëkohësisht e nevojshme për të vendosur dhe madhësia janë të detyruar të ekzistojë së bashku me njerëzit e tyre shokët. Çfarë ajo boils poshtë për të është se toleranca në një njerëzimit të papjekur çon në sulmin e vazhdueshëm të ekzistencës dhe të integritetit të personit i cili adopton një tolerant dhe miqësor. Liria është më në fund shthurja e pashmangshme. Ju ende flasin për një “demokraci liberale”, atëherë ju duhet të marrë parasysh faktin se liria kjo nënkupton se një e njeh ekzistencën e tjetrit, afirmon dhe mbron, por se liria nuk do të thotë se sjellja e njëri njerëzve pa besim dhe mund të pranojë.

Sjellja e njerëzve pushon të jetë një problem në qoftë se personi është rritur më në fund lart. Kjo për shkak se jo vetëm e njohur dhe pranuar se tjetri ka një të drejtë të pakushtëzuar për të ekzistuar, kështu që ju mund të them se “çdo individ është plotësisht”, por se mbi të është bërë vetë-ndërgjegjshëm në njerëzit që ekzistenca e tyre është gjithmonë në të njëjtën kohë dhe e nevojshme për ekzistencën e të gjitha mjetet. Pra, përveç “si unë jam, jeni ju atje padyshim edhe” është gjithashtu atje dhe në të njëjtën kohë “ne jemi të gjithë së bashku.” E para dhe e dyta, në fakt, socializmit e të komunizmit, pastaj u bë një njësi. Në këto rrethana, sjellja e njeriut i rritur nuk është më “kufijtë” sepse ekzistenca e tjetri është përjetuar si “ndryshe dikujt ekzistencën e vet”, që do të thotë, ndër të tjera, se nuk ka kufizime më shumë që mund të tejkaluar. Ekzistenca e atij se sa në tjetrin të sigurt dhe që i ndërsjellë i vërtetë. Në këto rrethana, i rritur pavlefshme konceptin e “tolerancës”. Nëse nuk ka kufizime për të folur, nuk mund të diskutohen toleranca nuk është më. Termat “kufitare” dhe “tolerancës” me të vërtetë i përkasin së bashku! Siç u përmend, njeri i papjekur duhet të jetë vazhdimisht theksoi kufijtë e saj. Ai është gjithmonë jashtë, me qëllim apo pa qëllim, kufijtë e saj dhe veçanërisht ato të kalimit të tjera. Toleranca e praninë e të tjera është në një demokraci liberale të arritur gradualisht dhe madje edhe një sfidë e vërtetë se njeriu modern vendos veten e tij, por liria në sjelljen e lejon për një kohë të gjatë për të ardhur, që nga kjo, mosha madhore aktual besim presupozon . Nga njëri-tjetri dhe ju mund të konkludojmë se tolerimi moderne në lidhje me sjelljen e të gjitha llojet e njerëzve nuk përputhen me përmasat e realitetit dhe marrëdhënie të realitetit. Sigurisht që ka të drejtë, pas prerazi etikë filozofike, të cilat duhet të vazhdojnë të bëjnë kufijtë në aspektin e sjelljes, të ruajtur dhe mbrojtur. Pra, me pak fjalë: modern, por ende i papjekur, njerëzimi mund moralisht dhe praktikisht pa policisë dhe gjykatave. Dhe njerëzit individuale nuk mund të bëjë pa një fokus të vazhdueshëm të privatësisë së tyre. Këtu dhe atje do të jetë edhe dhuna e përdorur në shkelje të privatësisë, duke përfshirë ekzistencën dhe integritetit të personit, për të ndalur një.