Kryeministri Zoran Zaev thotë se qytetarët janë të zhgënjyer me bllokimin që vjen nga Bullgaria, por edhe të ofenduar nga hapat dhe bllokimet e ndërmarra nga Presidenti bullgar Rumen Radev në emër të shtetit bullgar.


Zaev tha gjithashtu se Radev nuk i kuptonte mesazhet e kancelares gjermane Angela Merkel dhe presidentit francez Emanuel Macron.

“Fatkeqësisht, për zhgënjimin tim të madh, unë personalisht besoj në të gjithë qytetarët tanë, bllokada vjen nga fqinji ynë Bullgaria. Mesazhet nga Presidenti Macron dhe Kancelarja Merkel janë të qarta – zgjidhjet duhet të shikojnë drejt së ardhmes, jo të gërmojnë në të kaluarën. Por për fat të keq, nuk jam i sigurt se Presidenti Radev e kuptoi atë mesazh. Hapat dhe bllokimet që Radev po ndërmerr në emër të Bullgarisë janë një fyerje për qytetarët maqedonas. Populli, me gjithë paqen e tij, nuk mund t’i justifikojë bllokadat. Njerëzit e mi më kanë dhënë një mandat për të krijuar zgjidhje, por ata nuk më kanë dhënë një mandat për të justifikuar politikat e shekullit të kaluar. “Deri tani, nuk ka asnjë shtet anëtar të BE-së që të ketë ndonjë kundërshtim ndaj reformave tona,” tha Zaev në fund të Samitit BE-Ballkani Perëndimor në Slloveni.

Radev kërkoi “të zhdukë gjuhën e urrejtjes, interpretimin e Bullgarisë nga tekstet shkollore, monumentet dhe politikat shtetërore”, dhe kërkoi që maqedonasit me pasaporta bullgare të shkruhen si bullgarë në regjistrimin e popullsisë në Maqedoni.