Eksperti i sigurisë kibernetike, Miklos Zoltan ka dhënë detaje të reja rreth rënies nga funksioni të rrjeteve sociale në pronësi të Facebook-ut.


Ai ka thënë se aktualisht informacioni privat dhe personal i mbi 1.5 miliard përdoruesve të Facebook po shitet në një forum të njohur të lidhur me hakimin, duke u mundësuar potencialisht kriminelëve kibernetikë dhe reklamuesve të paskrupullt që të synojnë përdoruesit e internetit në nivel global.

Sipas tij, kjo përbën deponimin më të madh dhe më domethënës të të dhënave në Facebook deri më sot.

”Me sa duket nuk ka lidhje me një deponi të mëparshme të të dhënave në Facebook të vitit 2021, ku u prekën 500 milionë përdorues. Në fund të shtatorit 2021, një përdorues i një forumi të njohur hakerësh postoi një njoftim duke pretenduar se posedon të dhënat personale të më shumë se 1.5 miliard përdoruesve të Facebook. Të dhënat aktualisht janë në shitje në platformën përkatëse të forumit, me blerësit potencialë që kanë mundësinë të blejnë të gjitha të dhënat menjëherë ose në sasi më të vogla. Një blerës i ardhshëm pretendon se ka marrë 5.000 dollarë për të dhënat e 1 milion llogarive të përdoruesve të Facebook”, ka thënë ai.

Zoltan thotë se sipas posterit të forumit, të dhënat e dhëna përmbajnë informacionet e mëposhtme personale të përdoruesve të Facebook: emri, e-mail, vendndodhja, gjinia, numri i telefonit, ID e përdoruesit.

”Mostrat e paraqitura në forum tregojnë se të dhënat me të vërtetë duket se janë autentike. Kontrolli i kryqëzuar i tyre me rrjedhjet e njohura të bazës së të dhënave në Facebook nuk rezultoi në asnjë ndeshje, duke nënkuptuar që në shikim të parë, të dhënat e dhëna të mostrës janë unike dhe jo një kopje ose ri-shitje e një shkeljeje ose skrapimi të të dhënave të njohura më parë. Shitësi pretendon të përfaqësojë një grup të uebit në veprim për të paktën katër vjet, duke pretenduar se ata kanë pasur mbi 18.000 klientë gjatë kësaj kohe”, ka thënë Milos i cili ka përvojë të gjatë në sigurinë kibernetike dhe privatësinë e të dhënave pasi ka punuar me ekipet ndërkombëtare për më shumë se 10 vjet në projekte që përfshijnë testimin e depërtimit, sigurinë e rrjetit dhe kriptografinë.

Personal Information of More Than 1.5 Billion Facebook Users Sold on Hacker Forum