Një nga tiparet më magjepsëse të trupit femëror është lindja e fëmijës. Por fakti që gratë mund të rrisin një qenie tjetër njerëzore brenda tyre nuk është e vetmja gjë që i bën ato kaq të mahnitshme.

Nëse i hidhni një vështrim më të afërt organizmit femëror, mund të gjeni shumë fakte të tjera interesante për të cilat ndoshta as vetë gratë nuk i dinë.

Ne bashkuam 10 pika që vërtetojnë se trupi i femrës është plot surpriza të çuditshme dhe të mrekullueshme.

Gratë i dallojnë ngjyrat më mirë se meshkujt

Gratë shohin më shumë nuanca sesa meshkujt pasi perceptimi i ngjyrave lidhet me kromozomin X. Burrat kanë një kromozom X ndërsa gratë kanë 2.

Njëri prej gjinjve është gjithmonë më i madh se tjetri

Asnjë grua nuk ka gjoks absolutisht simetrik. Dallimi në madhësinë e tyre mund të jetë ose i padukshëm ose i dukshëm, dhe për këtë mund të ketë shumë arsye. Për shembull, mund të jetë një ndryshim në vëllimin e indit të gjirit, madhësinë ose formën e xhepit të gjirit, apo edhe elasticitetin e lëkurës në secilin gji. Sidoqoftë, nuk ka asgjë për t’u shqetësuar pasi është një dukuri krejtësisht e natyrshme dhe normale.

Trupi i gruas transformohet në mënyrë drastike gjatë lindjes

Lindja e një fëmije është një punë vërtet e vështirë – çdo grua mund ta konfirmojë këtë. Përveç përjetimit të dhimbjeve të tmerrshme, trupi i grave zakonisht kalon nëpër shumë ndryshime. Njëra prej tyre është zgjerimi i qafës së mitrës.

Gjatë lindjes, qafa e mitrës ndryshon nga një hyrje e mbyllur fort në një dalje plotësisht të hapur për foshnjën. Për të qenë gati për të shtyrë fëmijën, ai duhet të zgjerohet plotësisht në 10 cm. Por këto 10 centimetra përfaqësojnë vetëm pikën shtytëse – qafa e mitrës mund të vazhdojë të zgjerohet për të akomoduar kokën e foshnjës.

Gratë mund ta përballojnë më mirë dhimbjen

Gratë vërtet përjetojnë më shumë dhimbje sesa burrat-ky është një fakt i mirënjohur.Megjithatë nuk ka të bëjë me atë se sa të fortë janë, por varet se si funksionon truri i tyre.

Disa studime tregojnë se gratë dhe burrat i mbajnë mend dhimbjet e tyre të ndryshme ndryshe. Teksa burrat janë më të stresuar dhe tepër të ndjeshëm kur mendojnë për dhimbjen që kanë përjetuar më parë, gratë priren ta harrojnë atë më shpejt. Dhe në përgjithësi, pragu i dhimbjes tek gratë është 9 herë më i fortë se tek burrat.

Gratë janë vërtet oratore të mira

Kur vjen puna për të shprehur veten, askush nuk mund të krahasohet me gratë. Rezulton se ka edhe një shpjegim anatomik për këtë fenomen: gratë kanë zona më të mëdha frontale dhe kohore të korteksit, një zonë e trurit që mendohet se ndikon në aftësitë gjuhësore.

Gratë gjithashtu kanë nivele më të larta të FOXP2, i njohur gjithashtu si “proteina e gjuhës”. Kjo sasi e madhe e proteinave ndihmon një grua mesatare të flasë rreth 20 mijë fjalë në ditë, që është 13,000 fjalë më shumë sesa flet një burrë mesatar.

Gratë kanë qëndrueshmëri më të madhe të muskujve

Disa studime tregojnë se gratë mund të bëjnë stërvitje të lidhura me qëndrueshmërinë rreth 75% më gjatë se meshkujt. Arsyeja për këtë fshihet në hormonet e tyre – besohet se estrogjeni tek gratë i bën muskujt e tyre më rezistentë ndaj lodhjes.

Lëkura e femrave është shumë e ndjeshme

Në mënyrë tipike, lëkura e grave është 25% më e hollë se lëkura e burrave, gjë që e bën atë shumë më të ndjeshme ndaj prekjes dhe llojeve të tjera të stimulimit. Fatkeqësisht, kjo veçori ka edhe anën negative. Lëkura tepër e ndjeshme i bën gratë më të prirë për të zhvilluar linja dhe rrudha pasi humbin kolagjenin nga plakja.

Gjendja shpirtërore e një gruaje varet nga hormonet e saj

Shumica e grave i dinë të gjitha për simptomat para-menstruale. Sidoqoftë, jo çdo grua vëren se trupi i saj ndikohet nga cikli menstrual çdo ditë të muajit. Ndërsa nivelet e hormoneve po ndryshojnë vazhdimisht në trurin dhe trupin e saj, ato gjithashtu ndryshojnë pikëpamjen, nivelet e energjisë dhe ndjeshmërinë.

Për shembull, gratë shpesh ndihen më të liga rreth 10 ditë pas fillimit të periodave të tyre dhe menjëherë para ovulacionit. Gjatë këtyre ditëve, ata përpiqen të vishen më seksi në mënyrë që të duken më tërheqëse për partnerët e mundshëm. Një javë më vonë, kur ka një rritje në nivelet e tyre të progesteronit, gratë kanë tendencë të qëndrojnë në shtëpi me një filxhan çaj të nxehtë dhe të përqafohen në shtrat me të dashurit e tyre.

Javën tjetër, ata zakonisht irritohen lehtë. Dhe, natyrisht, gjendja shpirtërore e tyre kthehet në pikën më të keqe 12-24 orë para fillimit të periodave të tyre.

Gratë e kalojnë adoleshencën dy herë

Periudha e dytë e adoleshencës për gratë, ose perimenopauza, ndodh në të 40 -at e tyre. Zakonisht karakterizohet nga perioda të parregullta, djersitje gjatë natës dhe gjëra të tjera jo shumë të këndshme të shkaktuara nga ndryshimet në nivelet e tyre të hormoneve. Hormonet e një gruaje gjatë këtij tranzicioni mund të jenë aq të çmendura sa ajo madje mund të sillet me humor si një adoleshente.

Gratë janë eksperte në leximin e fytyrave

Që nga momenti i lindjes, gratë kanë aftësinë të lexojnë fytyrat e njerëzve, duke deshifruar në mënyrë perfekte emocionet dhe ndjenjat. Kjo i ndihmon ata të jenë më empatike ndaj të tjerëve dhe të komunikojnë më mirë me ta. Përveç kësaj, disa studime tregojnë se gratë kanë një kujtesë të përsosur të tipareve të fytyrës.