Ballkani nuk është më një bombë e kurdisur, por një simbol i miqësisë, dhe nisma rajonale “Open Ballkan” na krijon mundësi për të bërë shumë për të përmirësuar cilësinë e jetës së qytetarëve, tha Kryeministri i Maqedonisë së Veriut, Zoran Zaev në një intervistë ekskluzive për “Tanjug”.

Zaev thekson se kur e thotë këtë, ai i flet me të njëjtat mendime të Presidentit të Serbisë, Aleksandar Vuçiq dhe Kryeministrit të Shqipërisë, Edi Rama, dhe shton se ai beson se në periudhën e ardhshme, pavarësisht reagimeve negative që vijnë nga Prishtina, Sarajeva dhe Podgorica, sepse qëndrimet e qytetarëve ndaj analizave që ai ka parë janë pozitive dhe se vendet e tjera duhet t’i bashkohen kësaj nisme, përcjell Telegrafi Maqedoni.

“Çfarë ka të keqe të veprojmë së bashku në rast zjarri, përmbytjeje ose tërmeti? Ajo trefishon kapacitetet tona, që do të thotë më shumë jetë të shpëtuara, si dhe prona të mbrojtura”, tha Zaev.

Në samitin e Shkupit të enjten, mini-Shengen u quajt “Open Ballkan” dhe u nënshkruan marrëveshje për të përmirësuar lidhjet ekonomike, dhe Zaev tha se fokusi në periudhën e ardhshme do të jetë në kufijtë midis Shqipërisë, Serbisë dhe Maqedonisë së Veriut që veprojnë në parimin të “Asnjë ndalesë, vetëm lëvizje”.

Siç u njoftua në samit, nëse kapërcehen dobësitë e administratës, më 1 janar 2023, nuk do të ketë kufi midis vendeve tona.

“Ne po humbasim një miliard euro duke pritur në kufij. Sistemet tona të sigurisë dhe Ministria e Brendshme kanë bashkëpunim të shkëlqyer dhe ndajnë punën në luftën e mundshme kundër krimit dhe korrupsionit. Së bashku do të investojmë në ndoshta termocentralin më të madh fotovoltaik prej rreth 700 megavat”, tha Zaev.