A jeni zgjuar ndonjëherë në mes të natës me bashkëshortin, shokun e dhomës ose fëmijën tuaj duke pëshpëritur pa kuptim – ose fjali të vërteta – me zë të lartë, ndërsa ata flenë? Shanset janë të mira që kur zgjohen në mëngjes, nuk e kanë idenë se ka ndodhur fare. Apo ndoshta jeni të njohur për befasimin e dikujt tjetër me një monolog të mesnatës.

Biseda e gjumit është një lloj i zakonshëm i parazomnisë ose sjelljes jonormale gjatë gjumit. Është vlerësuar se dy nga tre persona flasin në gjumë në një moment të jetës së tyre – dhe kjo është veçanërisht e zakonshme tek fëmijët.

Mund të jetë pak irrituese ose e turpshme, varësisht se në cilën anë jeni. Zakonisht është e padëmshme, por herë pas here mund të jetë një shenjë e një çrregullimi më serioz të gjumit ose gjendjes shëndetësore.

Pse njerëzit flasin në gjumë?

Fatkeqësisht, nuk ka përgjigje të qartë këtu. Ju mund të prisni që kur dikush është duke folur, ata janë duke vepruar diçka që ndodh në një ëndërr që ata po ëndërrojnë. Kjo ndonjëherë është e vërtetë.

Ka disa dëshmi se të folurit në një ëndërr mund të lidhet me ëndrrat herë pas here, por kjo nuk është gjithmonë kështu. Shumica e ëndrrave ndodhin kur jeni në fazën e gjumit të thellë me lëvizje të shpejta të syve (REM). Por biseda e gjumit mund të ndodhë gjatë çdo faze të gjumit, përfshirë gjumin REM dhe jo-REM.

Të folurit në ëndërr gjithashtu mund të shoqërohet me parazomni të tjera, të tilla si ecja në gjumë ose ankthet e gjumit.

Meqenëse shumica e parasomnive mendohet të jetë një gjendje e përzier midis zgjimit dhe gjumit, biseda e gjumit ka të ngjarë të ndodhë kur modelet e gjumit janë ndërprerë.

Kjo do të thotë se çdo faktor i njohur për prishjen e gjumit – të tilla si stresi ose alkooli – mund të jetë një faktor kontribues në bisedën e gjumit. Edhe pse shumica e rasteve të gjumit nuk lidhen me probleme të tjera serioze shëndetësore, është e mundur që kjo të lidhet me: Apnea obstruktive e gjumit, Çrregullimi i gjumit REM, Çrregullimi i stresit post –traumatik, etj.

Si të ndaloni së foluri në gjumë?

Meqenëse është e vështirë të përcaktohet saktësisht se çfarë e shkakton gjumin, nuk ka mënyra të bazuara shkencërisht për ta ndaluar atë. “Përqendrimi në zakonet e shëndetshme të gjumit dhe përmirësimi i mjedisit të gjumit mund të eliminojë çrregullimet e mundshme të gjumit dhe të përmirësojë cilësinë e gjumit.