Shumë prej nesh kalojmë nëpër marrëdhënie romantike duke kërkuar të përsosurin. E vërteta është: cilësia e marrëdhënies është subjektive. Ajo që dimë është se marrëdhëniet e këqija kanë rezultate negative si shëndeti i dobët fizik, depresioni dhe produktiviteti i humbur i punës, por ndonjëherë nuk mund të përcaktojmë saktësisht se çfarë e bën një të mirë. Lajmi i mirë është se shkencëtarët kanë zbuluar se cilat janë karakteristikat më të rëndësishme të një lidhjeje të suksesshme.

Ka arsye pse disa marrëdhënie romantike lulëzojnë më shumë se të tjerët

Megjithëse është e vështirë të kuptohet se çfarë e bën një marrëdhënie të qëndrueshme, shkencëtarët kanë studiuar shumë më parë se çfarë i bën ata të suksesshëm. Psikologu, John Gottman, kreu eksperimente të ndryshme në atë që ai e quajti “Laboratori i Dashurisë”. Bazuar në përfundimet e tij, ai i kategorizoi çiftet në “mjeshtra” dhe “katastrofalë”. Ai më pas vëzhgoi cilat ishin tiparet e zakonshme të “mjeshtrave” (atyre që kishin marrëdhënie afatgjata) dhe “katastrofave” (atyre që u divorcuan ose ishin të palumtur).

Ajo që ai arriti në përfundimin ishte se çiftet “mjeshtra” ishin mirënjohës ndaj njëri-tjetrit dhe ndërtuan një mjedis respekti dhe mirësie. Ndjenja e vlerësuar, e kujdesur për të, e kuptuar dhe ndarja e momenteve të gëzimit luan një rëndësi të madhe për t’i bërë çiftet të ndihen të lidhur dhe të qëndrojnë besnikë ndaj njëri-tjetrit. Por ka edhe tipare të tjera të dëshmuara që e bëjnë një marrëdhënie të qëndrueshme.

Cilësitë më të rëndësishme të marrëdhënieve afatgjata

Një studim shumë interesant analizoi 11 mijë e 196 çifte për rreth një vit dhe mblodhi të dhëna që kishin për qëllim të parashikonin cilësinë e marrëdhënieve. Ata matën moshën, tiparet e personalitetit, gjininë dhe të ardhurat. Mbi të gjitha, këto ishin karakteristikat që parashikuan më së miri nëse një partner do të ishte i lumtur në një marrëdhënie.

Angazhimi i perceptuar i partnerit: si “Partneri im dëshiron që marrëdhënia jonë të zgjasë përgjithmonë”.

Vlerësimi: si “Ndihem shumë me fat që kam partnerin në jetën time”.

Kënaqësia në një marrëdhënie intime: si, partnerët ndihen të lumtur me intimitetin e tyre.

Kënaqësia e perceptuar e partnerit: si “Marrëdhënia jonë e bën partnerin tim shumë të lumtur”.

Konflikti: si “Sa shpesh keni zënka me partnerin tuaj?”

Këto tipare tregojnë se të dy partnerët janë investuar, kanë objektiva të ngjashëm dhe ndjejnë besim, dashuri dhe pasion në një marrëdhënie intime, romantike.

Dhe këta janë faktorët individualë dhe rreziqet që nëse kapërcehen do t’ju çojnë në kënaqësinë e lidhjes:

Më poshtë janë disa tipare të bazuara në ndjenjat e një partneri ndaj marrëdhënies së tij. Ato përfshijnë:

Kënaqësia nga jeta: si “Kushtet e jetës sime janë të shkëlqyera”.

Ndikimi negativ: si në ndjenjën e ankthit ose nervozizmit.

Depresioni: si në ndjenjat e pashpresës.

Ankthi i lidhjes: si “Unë shqetësohem shumë për marrëdhëniet e mia me të tjerët”.

Shmangia e lidhjes: si “Unë preferoj të mos jem shumë afër partnerëve romantikë”.

Kjo do të thotë se ato ishin ndjenjat që kishin më shumë rëndësi në një marrëdhënie. Disa janë të mira dhe disa jo. Në përgjithësi, shuma e ndjenjave pozitive duhet të tejkalojë ato negative dhe të ndërtojë një marrëdhënie të lumtur, afatgjate.

Në mënyrë interesante, personaliteti, raca, edukimi i partnerit ose mënyra se si partneri tjetër e perceptonte marrëdhënien, dukej se nuk kishte shumë rëndësi.

Mbi të gjitha, ajo që e bën një marrëdhënie të mirë është të jesh i kënaqur dhe vlerësues

Kjo do të thotë se një marrëdhënie afatgjate shkon përtej asaj që na mësohet zakonisht: iluzioni i gjetjes së partnerit perfekt. Ajo që studimi vërteton në të vërtetë është se cilësia e një marrëdhënieje bazohet kryesisht në atë se sa të kënaqur dhe vlerësues jeni ndaj njëri-tjetrit – dhe personaliteti ka shumë pak rëndësi.

Sipas autores së studimit, shkencëtares Samantha Joel, ndërtimi i një partneriteti është më i rëndësishëm sesa partneri aktual që zgjidhni – dhe kjo çon në një marrëdhënie të kënaqshme. Për të gjithë ne, këshilla është: mos u përqendroni aq shumë tek tipi i personit, por në angazhimin me njëri-tjetrin dhe kënaqësinë juaj.