A keni menduar ndonjëherë nëse qentë me të vërtetë ëndërrojnë të ndjekin kotele dhe mace? Sipas psikologut të Harvardit, Dr. Deirdre Barrett, qenët me siguri po ëndërrojnë për kujdestarët e tyre njerëzorë. Barrett ka studiuar sjelljen e gjumit tek njerëzit për vite me rradhë. Edhe pse ajo thotë se nuk ka siguri 100% për të ditur se për çfarë ëndërrojnë kafshët, Barrett mund të ekstrapolizojë atë që di për njerëzit – sepse në fund të fundit, edhe ne jemi kafshë.

Është e sigurt se shumica e gjitarëve, duke përfshirë qentë, kanë një cikël të ngjashëm gjumi me njerëzit – që do të thotë se ata përmes gjumit të thellë në një gjendje më pak aktive të trurit dhe më pas në fazën e Lëvizjes së Shpejtë të Shikimit (REM). Kjo fazë e fundit e ciklit është vendi ku ndodhin ëndrrat tek njerëzit. Barrett konkludon në një intervistë me People: “Kjo sigurisht që e bën supozimin më të mirë se edhe gjitarët e tjerë po ëndërrojnë”.

Atëherë, për çfarë ëndërrojnë ata? Përsëri, Barrett shikon drejt njerëzve si udhëzuesin e saj. “Njerëzit ëndërrojnë për të njëjtat gjëra për të cilat interesohen çdo ditë, edhe pse më vizualisht dhe më pak logjikisht,” thotë ajo. “Nuk ka asnjë arsye për të menduar se kafshët janë ndryshe. Meqenëse qentë në përgjithësi janë jashtëzakonisht të lidhur me pronarët e tyre njerëzorë, ka të ngjarë që qeni juaj po ëndërron fytyrën tuaj, erën tuaj dhe t’ju kënaq ose t’ju bezdisë. ” Barrett gjithashtu konfirmon përrallën e vjetër që qenët me të vërtetë po kryejnë ëndrrat e tyre kur ata nxjerrin këmbët dhe vrapojnë ndërsa janë shtrirë.