Ambasadorja e Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Yur Kim me anë të një postimi në rrjetet sociale i ka dhënë zë, deklaratës së Sekretarit të Shtetit Antony Blinke për sa i përket korrupsionit.

Kim nga deklarata e plotë e Blinken ka zgjedhur të ndajë një paragraf ku theksohet se korrupsioni dëmton politikën e jashtme, sigurinë kombëtare dhe shëndetin ekonomik të SH.B.A.-së dhe partnerëve dhe aleatëve tanë.

Duke cituar Blinken, ambasadorja Kim sqaron se kjo është arsyeja pse SHBA është e përkushtuar të promovojmë llogaridhënie dhe të luftojmë pandëshkueshmërinë për ata që janë përfshirë në korrupsion të rëndësishëm.

“Korrupsioni kudo dëmton drejtpërdrejt politikën e jashtme, sigurinë kombëtare dhe shëndetin ekonomik të SH.B.A.-së dhe partnerëve dhe aleatëve tanë. Kjo është arsyeja pse ne jemi të përkushtuar të promovojmë llogaridhënie dhe të luftojmë pandëshkueshmërinë për ata që janë përfshirë në korrupsion të rëndësishëm ” thuhet në citimin e Blinken.

Duke e shpallur luftën kundër korrupsionit si një prioritet të sigurisë kombëtare të Shteteve të Bashkuara, administrata Biden duket se është e përgatitur të mbajë ndaj individëve, që beson se përfshihen në akte madhore korrupsioni dhe që minojnë shtetin ligjor, të njëjtin qëndrim si ndaj atyre që kanë rrezikuar paqen në Ballkanin Perëndimor.

Sekretari amerikan i Shtetit Antony Blinken ripohon angazhimin e Uashingtonit për të luftuar korrupsionin në vendet e Ballkanit Perëndimor.

“Shtetet e Bashkuara janë të ndërgjegjshme se korrupsioni kërcënon barazinë ekonomike, luftën kundër varfërisë, përpjekjet për zhvillimin ekonomik, si dhe vetë demokracinë. Korrupsioni, kudo që të jetë, dëmton drejtpërdrejtë politikën e jashtme, sigurinë kombëtare dhe ekonominë e Shteteve të Bashkuara, si dhe aleatët e partnerët tanë”, thekson zoti Blinken, në një deklaratë të lëshuar pas Urdhrit Ekzekutiv të Presidentit Biden për të zgjeruar hartën dhe kriteret e vendosjes së sanksioneve ndaj individëve dhe organizatave që përfshihen në korrupsion dhe krim të organizuar në Ballkanin Perëndimor.

“Shtetet e Bashkuara”, thekson zoti Blinken, “janë të angazhuara për të nxitur llogaridhënien si dhe për të luftuar pandëshkueshmërinë ndaj atyre që janë përfshirë në raste madhore korrupsioni në Ballkanin Perëndimor dhe kudo në botë”.

Urdhri i fundit ekzekutiv i Presidentit Biden zgjeron hartën e sanksioneve në Ballkanin Perëndimor duke përfshirë disa marrëveshje të viteve të fundit, siç është ajo e Prespës e vitit 2018, apo zgjatja e mandatit të Gjykatës së Hagës për Krimet e Luftës në ish Jugosllavi.

Veç atyre që rrezikojnë paqen e sigurinë, sanksione mund të vendosen tani edhe ndaj individëve që destabilizojnë rajonin duke minuar insitucionet demokratike dhe shtetin ligjor, ose që shkelin të drejtat e njeriut.

Për të goditur në mënyrën më të mirë rrjetet e korrupsionit të shtrira në Ballkanin Perëndimor, thekson Sekretari Blinken, Urdhëri Ekzekutiv përfshin tani edhe Shqipërinë.

Deri tani, Urdhri Ekzekutiv, një vazhdimësi në vite e qëndrimeve të administratave të ndryshme amerikane që nga viti 2001, përfshinte vetëm vendet e dala nga shpërbërja e dhunshme e ish Jugosllavisë.

Sipas Sekretarit Bliken “Urdhëri Ekzekutiv autorizon vendosjen e sanksioneve ndaj individëve, apo enteve, që janë përgjegjëse për korrupsion në rajon, që janë përfshirë në përvetësim fondesh publike, tjetërsim pronash private për përfitime personale apo politike, ose të përfshirë në ryshfete. Pronat, ose interesat në prona të ndryshme, që personat e përcaktuar në bazë të Urdhërit Ekzekutiv, kanë në Shtetet e Bashkuara, ose që kanë lidhje me Shtetet e Bashkuara, apo bien në duar të personave në Shtetet e Bashkuara, do të bllokohen dhe shtetasit amerikanë janë të ndaluar të kryejnë transaksione me ta. Veç kësaj, individët, që përcaktohen në bazë të këtij urdhëri, nuk do të lejohen të hyjnë në Shtetet e Bashkuara”, thekson Sekretari Blinken.

Deklarata e plotë e Blinken:

“Shtetet e Bashkuara janë të përkushtuara për të siguruar stabilitetin dhe sigurinë e Ballkanit Perëndimor, duke lejuar vendet në rajon të përmbushin potencialin e tyre si demokraci të lira dhe të prosperuara. Ne jemi të përkushtuar gjithashtu në luftimin e korrupsionit dhe demonstrimin e përparësive të qeverisjes transparente dhe të përgjegjshme. Shtetet e Bashkuara e dinë se korrupsioni kërcënon barazinë ekonomike, përpjekjet globale kundër varfërisë dhe zhvillimin dhe vetë demokracinë. Korrupsioni kudo dëmton drejtpërdrejt politikën e jashtme, sigurinë kombëtare dhe shëndetin ekonomik të Shteteve të Bashkuara dhe partnerëve dhe aleatëve tanë. Kjo është arsyeja pse ne jemi të përkushtuar për të promovuar llogaridhënien dhe për të luftuar pandëshkueshmërinë për ata që janë përfshirë në korrupsion të rëndësishëm në Ballkanin Perëndimor dhe në të gjithë botën.

Në vazhdim të këtij angazhimi, Presidenti Biden lëshoi ​​sot një Urdhër Ekzekutiv (ZA) që ndërton dhe zgjeron Urdhri Ekzekutiv të mëparshëm, duke modernizuar regjimin e sanksioneve të Ballkanit Perëndimor duke përfshirë referenca në Marrëveshjen e Prespës 2018 dhe Mekanizmin Ndërkombëtar të Mbetjeve për Tribunalet Penale. Për më tepër, Urdhri Ekzekutiv i ri parashikon sanksione kundër personave veprimet e të cilëve destabilizojnë rajonin duke minuar institucionet demokratike dhe shtetin e së drejtës ose duke shkelur të drejtat e njeriut. Për të adresuar më mirë rrjetet e korrupsionit në të gjithë rajonin, Shqipëria është shtuar në fushën e Urdhri Ekzekutivit.

Urdhri Ekzekutiv gjithashtu autorizon vendosjen e sanksioneve ndaj individëve dhe subjekteve përgjegjëse për korrupsionin në rajon, përfshirë keqpërdorimin e pasurive publike, shpronësimin e pasurive private për përfitime personale ose qëllime politike, ose ryshfet. E gjithë prona dhe interesat në pronë të personave të caktuar në përputhje me këtë Urdhri Ekzekutiv që janë ose vijnë brenda Shteteve të Bashkuara ose posedimi ose kontrolli i personave të SH.B.A. janë të bllokuara, dhe personave të SH.B.A. në përgjithësi u ndalohet të përfshihen në transaksione me ta. Përveç kësaj, individët e sanksionuar nën këtë Urdhri Ekzekutiv nuk kanë të drejtë të hyjnë në Shtetet e Bashkuara dhe nuk janë të ligjshëm për një vizë amerikane.

Angazhimi ynë për të promovuar demokracinë, transparencën dhe llogaridhënien, në të gjithë Ballkanin Perëndimor është i palëkundur dhe në përputhje me standardet që vendet e rajonit duhet të plotësojnë për të siguruar qëllimet e tyre për të përparuar në rrugën Evropiane”, shkruan Blinken.