Studimet e fundit kanë treguar se vrapi ul rrezikun e vdekjes së parakohshme me gati 40%. Konsiderohet se është ushtrimi më efektiv, në mos i vetmi, që zgjat jetën.

Edhe nëse vraponi ngadalë, ka shumë më shumë të ngjarë të jetoni tre vjet më gjatë sesa ata që nuk vrapojnë fare.

Studiuesit kanë analizuar stilin e jetës së më shumë se 232,000 njerëzve nga SHBA, Danimarka, Britania e Madhe dhe Kina për 15 vjet dhe zbuluan se vrapimi zgjat ndjeshëm jetën. Statistikat tregojnë se vrapuesit kanë 27% më pak gjasa të vdesin për ndonjë arsye dhe kanë 30% dhe 23% rrezik më të ulët të vdekjes nga sëmundjet kardiovaskulare dhe kanceri, krahasuar me ata që nuk vrapojnë.

Rezulton se as shpejtësia juaj gjatë vrapimit, as koha ose gjatësia e distancës nuk janë të rëndësishme. Ekspertët thonë se edhe një sasi e vogël e aktivitetit fizik mund të parandalojë zhvillimin e sëmundjeve dhe të zvogëlojë rrezikun e vdekjes së parakohshme.

Sipas ekspertëve, vrapimi ndikon në shëndetin tonë të përgjithshëm pasi prek pothuajse të gjithë sistemin e trupit. Një nga përfitimet kryesore të vrapimit është përmirësimi i shëndetit kardiovaskular. Vrapimi stërvit zemrën duke e bërë atë më të fortë, përmirëson elasticitetin e enëve dhe ul presionin tuaj të gjakut.

Dihet që sëmundja e zemrës është shkaku kryesor i vdekjes dhe vrapimi i rregullt mund ta parandalojë atë. Për më tepër, hulumtimi tregon se vrapimi parandalon kancerin pasi përdor sheqerin në gjak, duke uritur qelizat kancerogjene që mbështeten tek ai për karburant./albeu.com