Një sondazh i Gallup tregon se 70% e Bullgarëve janë kundër koncesioneve në Maqedoninë e Veriut, ndërsa 19.3% nuk ​​pajtohen. Të tjerët hezitojnë.

Sondazhi u krye midis 14 dhe 16 qershor mes 890 bullgarëve të rritur përmes një sondazhi telefonik.

Vizita e Kryeministrit të Maqedonisë Veriore Zoran Zaev në Bullgari mbeti pa rezultate konkrete. Pas takimit me qeverinë e përkohshme, u bë e qartë se Bullgaria nuk është e gatshme të heqë bllokadën e rrugës së fqinjit tonë në Bashkimin Evropian, tha NOVA në raportin e saj.

Takimet e Zoran Zaev në Bullgari përfunduan me propozime konkrete, por pa vendime konkrete. Kryeministri verior i Maqedonisë zhvilloi bisedime me Kryeministrin e përkohshëm Stefan Yanev, Presidentin Rumen Radev dhe udhëheqësit e partive politike. Çfarë u bë e qartë pas tyre – të gjithë mbështesin Maqedoninë Veriore në rrugën e saj drejt Bashkimit Evropian, por vetëm pasi të respektohet marrëveshja e fqinjësisë.

Bisedimet e kryeministrit Zoran Zaev me kryeministrin e përkohshëm Stefan Yanev zgjatën më shumë se një orë dhe përfunduan miqësisht, me fjalë të mira për një të ardhme të përbashkët në Bashkimin Evropian, por jo pa kushte.

“Politika e Republikës së Bullgarisë në këtë drejtim ka qenë e pandryshuar dhe e palëkundur për shumë vite. Ajo që kemi gjetur është se aktualisht kemi një dritare mundësie për të punuar në çështjet e pazgjidhura që kemi deri më tani. E gjithë kjo duhet të jetë brenda rregullat dhe Ne së pari duhet t’i sqarojmë gjërat në mënyrë që të mos lëmë çështje të pazgjidhura në familjen Evropiane “, tha Yanev.

Pas takimit u bë e qartë se Zoran Zaev erdhi me propozime specifike që do të diskutohen. Se çfarë janë, megjithatë, nuk është njoftuar.

“Unë e di, jam i bindur, se takimet e sotme në Sofje do të sjellin vetëm të mira për dy popujt vëllazërore. Unë i bëj thirrje popullit Bullgar, përmes udhëheqësve të tyre, të vazhdojnë të ndihmojnë Republikën e Maqedonisë Veriore në rrugën tonë drejt Bashkimit Evropian . Nuk ka asnjë alternativë tjetër për ne. “, tha Zaev.

Kryeministri Stefan Yanev gjithashtu u përgjigj për kë do të bërtasë në Kampionatin Evropian nëse ata shikojnë futboll së bashku me Zaev. “Padyshim që kemi mysafirë nga Maqedonia Veriore – për Maqedoninë Veriore,” komentoi ai.

Pas takimit të “Dondukov” 1, delegacioni nga Maqedonia Veriore u transferua në “Dondukov” 2 nën Presidentin Rumen Radev. Kreu i shtetit kritikoi qeverinë e mëparshme edhe për këtë temë.

“Për fat të keq, në vitet e fundit, këto marrëdhënie kanë ardhur në një ngërç. Dialogu është ngrirë dhe kjo padyshim ka ndikuar në perspektivat e vendit tuaj për fillimin e bisedimeve të anëtarësimit në BE,” tha Radev.

Para Presidencës, delegacioni verior i Maqedonisë u mirëprit nga të rinjtë e IMRO-s. Ata i prisnin me një copë bukë dhe mjaltë, me fjalët e tyre – duke respektuar traditën Bullgare. Sidoqoftë, nuk u bë asnjë kontakt i drejtpërdrejtë.

Në mëngjes pas mbërritjes së tij, Kryeministri i Maqedonisë Veriore vizitoi selinë e GERB, ku zhvilloi një bisedë me udhëheqësin e partisë Bojko Borisov. Menjëherë më pas, ai iu drejtua Positano 20 për një bisedë me Kryetaren e BSP Cornelia Ninova. Tema kryesore e të dy takimeve ishte përsëri marrëdhëniet dypalëshe.

Vizita e delegacionit verior maqedonas vazhdon. NOVA mësoi nga Kryeministri Zoran Zaev se delegacioni më vonë u ftua në një darkë me Presidentin Rumen Radev.

Sondazhi i Gallup bazohet në një kampion kombëtar (890 intervista efektive) për popullatën e moshës 18+. Sondazhi u krye në periudhën 14-16.06.2021. Gabimi maksimal absolut është 2 3.2% me 50% të aksioneve. 1% e mostrës është e barabartë me 55 mijë njerëz.