Ky ishte një samit historik. Do të mbetet në anale si shansi ynë i parë jo vetëm për të qenë në tryezë, por për të qenë i pranishëm në të gjithë procesin, tha sonte Ministrja e Mbrojtjes Radmilla Shekerinska në lidhje me Samitin e parë të Aleancës në të cilin vendi mori pjesë si anëtare e barabartë.

“I madh është ndryshimi nga të qenit diku në komunikenë të përmendur si një vend në konflikt, si një vend me shpresën se do të bëhet një anëtare që në fund do të përfundojë me veto dhe të tërhiqeni sa më poshtë në agjendën me vetëm një dëshirë politike për të bëhu anëtar një ditë, derisa kjo situatë kur anëtarësimi i Maqedonisë së Veriut në NATO konsiderohet si një nga sukseset e Aleancës dhe si provë se dyert e hapura nuk ishin vetëm teorike”, theksoi Shekerinska.

Çështja për mosmarrëveshjen me Bullgarinë dhe fillimi i negociatave me BE nga ne, sipas Ministres, u hap në secilin nga takimet bilaterale, zyrtare dhe jozyrtare, dhe në “tryezë” dhe në korridoret.

“Kjo ishte një pyetje me të cilën filluam dhe përfunduam. Konsensusi është shumë i fortë si brenda NATO-s ashtu edhe në grupin e vendeve anëtare të BE-së se është me të vërtetë e nevojshme, theksoi Sekerinska, duke iu referuar deklaratës së Presidentit francez Makron i cili tha se vendi meriton fillimin e negociatave.

Këtë herë, shtoi Shekerinska, ishte e qartë se Franca nuk do të bllokojë, por deklarata e Makronit nuk është e mjaftueshme.

“Ne duhet ta zgjidhim këtë problem edhe me mbështetjen e NATO-s dhe anëtarëve të BE-së. Kjo nuk do të thotë që ne duhet të jemi naivë dhe të mendojmë se dikush tjetër do të vijë me paketën dhe do të thotë “kjo është zgjidhja”. Së pari, ne duhet të jemi më të interesuarit për një zgjidhje, dhe së dyti, ne duhet të kërkojmë angazhim shtesë nga partnerët evropianë. Për në është shumë e rëndësishme mbështetja e Francës, e cila do të jetë pak më thelbësore për ta përpunuar dhe për më tepër, të mos varemi nga ajo nëse presidenti francez do të ketë rezerva për zgjerimin e BE, rreth nesh ose rreth Shqipërisë. Vendi duhet ta përfundojë edhe detyrën e vet të shtëpisë”, tha Shekerinska.

Problemi ynë, vuri në dukje, është politik. Kohët e fundit, ne kemi investuar në më shumë kontakte dhe përpjekje për ta interesuar Francën, e cila po jep fryte. Anëtarësimi në NATO, nga ana tjetër, është një kontribut i rëndësishëm për anëtarësimin në BE.

Në Samitin e NATO-s, siç informoi Shekerinska, disa presidentë të vendeve anëtare propozuan këtë vit, kur do të punohet për konceptin e ri strategjik të Aleancës, të diskutohet për nevojën që vendet të angazhohen për një lloj kodi etik ose kod të sjelljes ku çështja kryesore do të ishte të kenë një marrëdhënie shumë më proaktive në zgjidhjen e problemeve të njëri-tjetrit.