Mr.Ali Hertica 

“Pyetja më e dhimbshme dhe më e afërt për një parti politike: a janë njerëzit tanë akoma të mirë për galerinë e re publike dhe a janë proceset tona të rekrutimit dhe përzgjedhjes akoma të mira për prodhimin e atyre udhëheqësve publikë?” 

 

Duke u kthyer në Kosovë, unë veçanërisht vë re se sa politikanët profesionistë lejojnë që të prishen dhe, ashtu si me përçarjen në treg, le të befasohen me rutinat, sjelljen dhe supozimet e tyre se si Kosov është e strukturuar dhe duhet të sillet. Libri ka për qëllim pjesërisht të rrisë inteligjencën e tyre strategjike, e cila për fat të keq vështirë se funksionon. Tani shoh të gjitha llojet e përpjekjeve të modës së vjetër për rinovimin e partive politike, por kjo është pikërisht goditja më e madhe përçarëse; nuk është më në përmbajtje apo ideologji, është në udhëheqje publike. Dhe kjo është pyetja më e dhimbshme dhe më e afërt për një parti politike: a janë njerëzit tanë akoma të mirë për galerinë e re publike dhe a janë proceset tona të rekrutimit dhe përzgjedhjes akoma të mira për prodhimin e atyre udhëheqësve publikë? Papritmas ata duhet të mendojnë në mënyrë kritike për kulturën e partisë, zakonet e partisë dhe veçanërisht për gjykimin e tyre të brendshëm dhe zgjedhjen e liderëve: nuk afrohet dhe për këtë arsye më e pakëndshme se kaq! Kjo ishte natyrisht edhe arsyeja që komiteti shtetëror Remkes nuk diskutoi gjithë këtë përçarje dhe ndoshta nuk e pa atë të vinte: e gjithë ideja që publiku do të ndihmonte papritmas për të përcaktuar se kush do të bëheshin udhëheqësit politikë, ishte natyrisht e mirëfilltë (!) e paimagjinueshme Unë gjithashtu e analizoj këtë në libër: prishja e demokracisë fillon me prishjen e funksionit të rekrutimit dhe kandidaturës së partive politike! Ata tani po prishen nga kandidatët të cilët papritmas vijnë dhe fitojnë falë teknologjisë së re, kështu që kjo shkon nga Trump në Macron dhe nga Baudet te Zelynski! Kjo nuk është aspak për t’u habitur, është parashikuar në librin tim! 

Vetëm: për shkak të asaj që e shkakton atë përçarje, nuk mund të arrish më atje me sjelljen e vjetër, përgjigjet e vjetra, verën e re në shishet e vjetra, të tilla si me raporte të mira studimi, letra drejtuar redaktorit, predikime për famullinë tënde dhe mbrojtje të shurdhër të kompleksit kompromise nga negociatat (shumë) rrethi i vogël. Nuk është më e mjaftueshme që ju të bindni rrethin e vogël të profilit të lartë të partisë suaj politike, duke lobuar brenda dhe që i përkisni grupit dhe duke shpallur publikisht ato mendime të brendshme. Ky koordinim i brendshëm i mësuar dhe mbrojtje i vjetër nuk funksionon më, sepse galeria publike ju paguan përgjithmonë dhe, mbi të gjitha, sepse siguron një parashikim më të mirë dhe më të mprehtë të sjelljes tuaj, rezultatit tuaj, propozimeve tuaja për rezultatet e votimit në të ardhmen sesa të gjitha sondazhet së bashku . Vlerësimi publik tani është gjithashtu nga publiku dhe gjurmohet drejtpërdrejt nga ju dhe pikëpamjet tuaja! Qarqet e brendshme të partisë janë duke qëndruar pranë dhe e shikojnë atë dhe prandaj hezitojnë të ju mbështesin. Kjo është sa e fuqishme është kjo galeri publike në një demokraci, sepse votuesit herë pas here mund t’ju gjykojnë me shumë efekt në funksionet dhe fuqinë e disponueshme.