Filiali irlandez i Microsoftit fitoi 315 miliardë dollarë vitin e kaluar, por nuk ka paguar tatimin mbi fitimin, sepse është një rezident për qëllime tatimore në Bermuda.

Vitin e kaluar, Microsoft Rhode Island One bëri një fitim të barabartë me pothuajse tre të katërtat e prodhimit të brendshëm bruto të Irlandës, pavarësisht se nuk ka asnjë punonjës, raporton theguardian.

Filiali, i cili ngarkon tarifat për licencat për përdorimin e softuerit të mbrojtur Microsoft në të gjithë botën, regjistroi një fitim vjetor prej gati 315 miliardë dollarësh deri në fund të qershorit 2020, sipas faturave të paraqitura në Zyrën e Regjistrimit të kompanive irlandeze.

Fitimi i saj u rrit nga pak më pak se 10 miliardë vitin e kaluar dhe krahasuar me PBB-në e Irlandës për vitin 2020.

Zbulimi se sa para ka kursyer Microsofti vjen kur udhëheqësit botërorë përpiqen të arrijnë një marrëveshje për të luftuar evazionin shumëkombësh të taksave përpara takimit të G7 më vonë këtë muaj.

Microsoft Rhode Island One, adresa e të cilit është regjistruar në firmën ligjore Mateso në Dublin qendror, në llogaritë e saj thotë se nuk ka asnjë të punësuar përveç drejtorit.

Në deklaratën tatimore thuhet se “Meqenëse kompania është një rezidente e taksave në Bermuda, ne nuk llogarisim tatimin mbi të ardhurat”. Bermuda nuk ngarkon tatimin mbi të ardhurat.

Kompania i pagoi një divident prej 24.5 miliardë dollarësh Microsoft Corporation gjatë vitit fiskal, e ndjekur nga një divident i veçantë shtesë prej 30.5 miliardë dollarë.

Luftëtarët për transparencën e taksave e përshkruan këtë situatë si të pabesueshme.

Senati amerikan ka hetuar më parë Microsoft dhe Irlandën për përdorimin e kësaj kompanie dhe filialeve të tjera irlandeze për të ulur taksat që përndryshe do të duhej të paguheshin në SHBA ose diku tjetër.