Ekonomitë e vendeve të pasura do të tkurren dy herë më shumë sesa në krizën Covid-19 nëse nuk arrijnë të trajtojnë emetimet në rritje të gazeve serë, sugjeron një studim i fundit.

Vendet e G7-tës, me ekonomitë më të mëdha të industrializuara në botë, do të humbasin 8.5% të GDP-së në vit, ka gjetur një studim i kryer nga Oxfam dhe Swiss Re Institute.

Ekonomitë e kombeve të G7 janë kontraktuar me rreth 4.2% mesatarisht në pandeminë e koronavirusit dhe humbjet ekonomike nga kriza e klimës deri në vitin 2050 do të ishin afërsisht në shkallën e vuajtjes së një krize të ngjashme dy herë në vit, sipas studimit.

Ekonomia e Mbretërisë së Bashkuar do të humbasë 6.5% në vit deri në vitin 2050, në politikat dhe parashikimet aktuale, krahasuar me 2.4% nëse përmbushen qëllimet e marrëveshjes së klimës në Paris.

Kombet e tjera do të goditen shumë më keq, përfshirë Indinë, ekonomia e së cilës do të tkurret me një të katërtën për shkak të një rritjeje të temperaturës 2.6C, ndërsa Australia do të pësojë një humbje prej 12.5% të prodhimit, dhe Koreja e Jugut do të humbasë gati një të dhjetën e potencialit të saj ekonomik, shkruan Guardian.

Udhëheqësit e vendeve të G7 – Britania e Madhe, SHBA, Japonia, Kanada, Franca, Gjermania, Italia – dhe BE do të takohen të premten në Cornëall për të diskutuar ekonominë globale, vaksinat Covid-19, taksat mbi biznesin dhe krizën klimatike.

“Ndryshimi i klimës është rreziku afatgjatë numër një për ekonominë globale dhe qëndrimi atje ku jemi nuk është një opsion – na duhet më shumë përparim nga G7. Kjo do të thotë jo vetëm detyrime për prerjen e CO2, por edhe për të ndihmuar vendet në zhvillim, kjo është shumë e rëndësishme”, tha Jerome Heageli, autori i studimit nga grupi Sëiss Re.