Ministri i Punëve të Jashtme, Bujar Osmani në kuadër të Samitit të liderëve në NATO të vendeve anëtare të Aleancës, realizoi me Ministrin e Punëve të Jashtme të Mbretërisë së Holandës Sigrid Kaag, që njëherazi është edhe takimi i parë në mes tyre, që kur Kaag ka marrë funksionin e Ministrit të Punëve të Jashtme të Holandës.

Siç njoftojnë nga Qeveria, të dy ministrat përkundër sfidave të sigurisë biseduan edhe për dosjen evropiane të Republikës së Maqedonisë së Veriut, në veçanti për mundësitë e rrumbullakimit të Këshillit për nisjen e bisedimeve gjatë kohës së presidencës portugeze. Ministrja Kaag në këtë rast theksoi se Holanda e mbështet propozimin portugez për kapërcimin e problemit me Bullgarinë.

Me këtë rast, Ministri Osmani e përshëndeti principin holandez “të rrept dhe fer” që ndihmon shumë në zbatimin e agjendës reformuese dhe zbatimin e standardeve evropiane, në drejtim të ambicieve të Republikës së Maqedonisë së Veriut.

“Kaag përshëndeti rezultatet e arritura, me qëllim përforcimin e demokracisë dhe sundimin e së drejtës, me ç’rast e theksoi domosdoshmërinë e zbatimit të standardeve evropiane në kontinuitet dhe qëllimet për reforma, duke i dhënë mbështetje perspektivave eurointegruese të Republikës së Maqedonisë së Veriut me besimin që së shpejti edhe formalisht do të fillojnë bisedimet për aderim në BE”.

“Holanda numërohet në mesin e donatorëve më të mëdhenj në vendin tonë që paraqet kontribut të jashtëzakonshëm në kontributin për progresin në përgjithësi, si dhe perspektiva evropiane e vendit në këtë kontekst. Ministri Osmani e falënderoi për mbështetjen parimore dhe të pahamendshme nga Holanda për integrimin evropian të vendit tonë, veçanërisht përmes mbështetjes së gjyqësorit, reformave në administratën publike dhe afrimin drejt legjislacionit evropian” thuhet në njoftim.

Në vazhdim, të dy ministrat shkëmbyen mendime, propozime dhe sugjerime për avancimin dhe thellimin e mëtejshëm të bashkëpunimit bilateral, duke vendos theks të veçantë në interesin dhe nevojën e përforcimit të bashkëpunimit ekonomik, përmes identifikimit të mundësive eventuale për investuesit dhe intensifikimit të shkëmbimit tregtar.