Gjigandi i teknologjisë Google është gjobitur 220 milionë € nga autoritetet franceze për abuzim të fuqisë së tij reklamuese.

Mbikëqyrësi i garës në Francë tha se Google ka promovuar shërbimet e veta të reklamimit në internet në dëm të rivalëve. Ajo zbuloi se platforma e menaxhimit të reklamave të Google për botuesit e mëdhenj, Google Ad Manager, favorizonte tregun e reklamave të kompanisë, Google AdX.

Google tha se do të bënte ndryshime në biznesin e saj të reklamave. Gjiganti i teknologjisë amerikane ka rënë dakord të bëjë më të lehtë për botuesit të përdorin të dhënat dhe mjetet e tij.

“Ne do të testojmë dhe do të zhvillojmë këto ndryshime gjatë muajve të ardhshëm, para se t’i nxjerrim ato më gjerësisht, duke përfshirë disa globalisht,” tha kompania.

Nuk është hera e parë që kompania në pronësi të Alphabet, goditet me gjobë të rëndë për shkeljen e rregullave evropiane të reklamave. Google u gjobit me 1.49 miliardë € nga BE për bllokimin e reklamuesve rivalë të kërkimit në internet në vitin 2019. Ajo u gjobit gjithashtu 50 milionë € më 2019 nga rregullatori francez i të dhënave CNIL, për shkelje të rregullave të BE-së për mbrojtjen e të dhënave.

Autoriteti i konkurrencës i BE gjobiti kompaninë me një gjobë rekord prej 4.34 miliardë euro në vitin 2018, për përdorimin e sistemit të saj të njohur operativ Android për të bllokuar rivalët. Kjo pasoi një gjobë prej 2.42 miliardë eurosh në vitin 2017 për pengimin e rivalëve të faqeve të internetit të krahasimit të blerjeve.

Google gjobiti 91 milionë £ për cookies për ndjekjen e reklamave.

“Vendimi për të sanksionuar Google është i një rëndësie të veçantë, sepse është vendimi i parë në botë që përqendrohet në proceset komplekse të ankandit algoritmik, mbi të cilat mbështetet biznesi i reklamave në internet”, tha Isabelle de Silva, shefe e Autorité de la concurrence (Autoriteti i Konkurrencës) në Francë .

Mbikëqyrësi tha që Google Ad Manager i siguroi AdX të dhëna strategjike siç janë çmimet e tenderit fitues, ndërsa AdX gjithashtu gëzonte qasje të privilegjuar në kërkesat e bëra nga reklamuesit përmes shërbimeve të reklamave të Google.

“Praktikat serioze”

Ndërkohë, AdX shkëmbeu të dhëna rregullisht me Ad Manager por jo edhe me platformat e tjera të menaxhimit të reklamave. Platformat janë thelbësore për botuesit për të menaxhuar dhe shitur hapësirën e reklamave.