Vera e vitit 2021 pritet të jetë më e ngrohtë, me një mundësi më të lartë të devijimeve pozitive në temperaturën e ajrit nga mesataret afatgjata dhe reshjet brenda mesatares. Për territorin e Republikës së Maqedonisë së Veriut ekziston mundësi e lartë e tejkalimit të temperaturave nga vlerat mesatare shumëvjeçare. Tejkalimi i temperaturave parashikohet të arrijnë deri në 3 ° C në rajonin verilindor. Devijimi më i madh pozitiv i temperaturës së ajrit për këtë sezon pritet të jetë në korrik.

Këtë sot e komunikoi Drejtoria për Punë Hidrometeorologjike, duke iu referuar materialeve parashikuese të marra nga Qendra evropiane për parashikimin e motit afatmesëm (ECMWF) në Reding, Qendra virtuale e ndryshimit të klimës për Evropën Juglindore (SEEVCCC), si dhe qendra të tjera botërore.

Parashikimet për parashikimin e klimës për verën e vitit 2021 bazohen në modele dinamike, modele statistikore dhe telekoneksione të karakteristikave të klimës në shkallë të gjerë. Analizat aktuale të faktorëve drejtues (NAO, ENSO …) të përkthyera përmes një numri modelesh globale të parashikimit të kompjuterit tregojnë skenarin më të mundshëm të klimës për këtë verë”, theksojnë nga DPHM.

“Kushtet e La Ninja, të cilat dobësohen gjithnjë e më shumë muajt e fundit, pritet të bëhen neutrale gjatë sezonit të verës. Temperaturat e sipërfaqes së detit kanë devijime pozitive mbi Oqeanin Atlantik dhe në jug të Grenlandës dhe devijime negative mbi Detin e Veriut. Kjo do të rrisë presionin e ajrit në pjesën më të madhe të Evropës Qendrore”, theksohet në parashikim.

Sipas analizës për të gjithë rajonin juglindor të Evropës, temperaturat e verës parashikohet të arrijnë vlera mbi mesataren. Për territorin e Republikës së Maqedonisë së Veriut ekziston një probabilitet i lartë i tejkalimit të temperaturave nga vlerat mesatare shumëvjeçare. Tejkalimi i temperaturave parashikohet të arrijnë deri në 3 ° C në rajonin verilindor. Devijimi më i madh pozitiv i temperaturës së ajrit për këtë sezon pritet të jetë në korrik.

Pasiguria në parashikimet rajonale për reshjet është gjithmonë më e lartë për sa i përket temperaturës, sipas DPHM dhe thonë se gjithashtu nuk ka asnjë sinjal të qartë për të gjithë rajonin juglindor të Evropës, as për Maqedoninë e Veriut, ku modelet parashikojnë që nuk priten lëshime të mëdha nga vlerat mesatare aktuale. Në pjesët malore ekziston një probabilitet i lartë që reshjet mesatare të tejkalohen për shkak të episodeve të rritjes së konvekcionit dhe reshjeve të mëdha.

Diapazoni i temperaturës së mesatares shumëvjeçare 1981-2010 për sezonin veror në Republikën e Maqedonisë së Veriut është nga 16.0 ° C në zonat malore deri në 25.3 ° C të matura në Gjevgjeli. Reshjet në këtë periudhë janë në intervalin prej 23.9 mm të matura në stacionin meteorologjik në Shtip deri 96.7 mm në Mavrovë.

Mesatarja shumëvjeçare (1981-2010) e temperaturës së ajrit në Shkup për qershorin, korrikun dhe gushtin është përkatësisht 21.9 ° C, 24.2 ° dhe 23.9 ° C.

Sasia mesatare e reshjeve shumëvjeçare (1981-2010) në Shkup për qershorin, korrikun dhe gushtin është 44.0 mm, 37.6 mm dhe 34.4 mm, përkatësisht, theksojnë nga DPHM.

Parashikimi i motit sezonal është një qasje shkencore që siguron informacion klimatik për muaj ose sezone më parë. Në sezonin e ardhshëm veror, ka mundësi që të paraqiten periudha me mot jashtëzakonisht të nxehtë dhe të thatë, si dhe mundësi devijimesh të theksuara negative nga vlerat mesatare të zakonshme të temperaturës, por edhe depërtime të lagështa. Për informacione shtesë dhe në kohë, është e nevojshme të ndiqni rregullisht parashikimet më të hollësishme afatshkurtra, të cilat lëshohen rregullisht dhe në mënyrë të jashtëzakonme nga Drejtoria për Punë Hidrometeorologjike.