Vesella Çerneva, zëvendësdrejtore e think tankut me ndikim të Këshillit Evropian për Marrëdhëniet e Jashtme, në lidhje me veton e Bullgarisë ndaj Maqedonisë së Veriut, porositi se me kalimin e kohës, marrëdhëniet midis Sofjes dhe Shkupit duhet të forcohen, si dhe marrëdhëniet e dy vendeve kaq të afërta fqinje.

Sipas saj, Progresi i Bullgarisë është në zgjerimin e stabilitetit në Ballkan.

“Bullgaria duhet të jetë pjesë e një zone të madhe të stabilitetit. Kjo mund të bëhet vetëm me mekanizma për integrimin evropian”, tha Çërneva në një intervistë me edicionin elektronik bullgar Mediapull”, raporton korrespondenti i MIA-s nga Sofja.

Sanksionet e Uashingtonit sipas ligjit global “Magnitski”, siç thotë ai, janë paralajmërim i drejtpërdrejtë nga presidenti amerikan, Xho Bajden drejtuar liderëve lakmitarë dhe të paskrupullt të Ballkanit se korrupsioni është një çështje kryesore që duhet të zgjidhet.

Çërneva theksoi se Parlamenti Evropian tashmë e sheh Bullgarinë si një nga anëtarët më problematikë të BE, së bashku me Poloninë dhe Hungarinë.

Sipas saj, deklarata e presidentit amerikan, Xho Bajden rreth Ballkanit Perëndimor është shumë më e përgjithshme, nuk përmban emra dhe kompani konkrete – por ajo paralajmëron, kjo ndoshta do të errësojë lakminë dhe pakujdesinë e disa liderëve ballkanikë. Disa javë më parë, kujton Çerneva, ne ishim dëshmitarë të vendosjes së sanksioneve kundër ish-kryeministrit shqiptar Sali Berisha.

Çerneva gjithashtu vlerëson se “në rajonin e Ballkanit ka shumë liderë me reputacion të dyshimtë dhe në shumë vende korrupsioni është ind lidhës i Qeverisë”.