Këto dy parti shqiptare mbështesin idenë e kryetarit të VMRO-së, Mickoski, për çuarjen e vendit në zgjedhje të parakohshme. Duke mos mjaftuar me kaq kanë pëkrahur të lartëpërmendurin edhe kundër referendumit.

Këto parti politike kanë qëndrime të njëjta edhe kur është në pyetje votimi i dokumenteve të cilat lëshohen në gjuhën shqipe. Nuk e votuan Ligjin për siguri në komunikacionin publik ku patenta e shoferit dhe libreza e shoferit sipas detyrës zyrtare lëshohet në gjuhën shqipe,ligjin për dokumentet e udhëtimit si pasaporta etj..

Kësisoj lëvizjesh bashkëpunimi shifet se ka edhe për zgjedhjet lokale dhe një gjë të tillë nuk e mohojnë nga partitë shqiptare.