Një “alarm” është dhënë në Turqi për mukusin që kërcënon Detin Marmara dhe rrezikon të bëhet një bombë epidemiologjike.

Siç theksojnë shkencëtarët turq, trashësia e mukusit arrin 15 m dhe gradualisht po rrjedh drejt daljes së ngushticave në Detin Egje.

Riprodhimi i tepërt nga algat dhe planktonët e bimëve shkakton mukus të neveritshëm, i cili mund të shkaktojë një shpërthim të sëmundjeve infektive, të tilla si kolera , në Stamboll, sipas mediave turke.

Është një mjedis që favorizon riprodhimin e baktereve pasi kombinon riprodhimin e tepruar të mikroalgave me rritjen e temperaturave të ujit të detit, sipas ekspertëve.

Sipas mediave turke, mikroalgat që riprodhohen në Detin e Marmaras, të ashtuquajturat Dinoflagellates që gjenden në shumë dete të botës, janë shoqëruar me përhapjen e kolerës në zonat fqinje.

Situata përkeqësohet nga fakti që në Detin e Marmaras shkarkohen ujërat e ndotura industriale, urbane një praktikë që duhet të ndalet menjëherë.

Shkencëtarët po bëjnë thirrje për vigjilencë nga Ministria e Shëndetësisë dhe shërbimet shëndetësore, me teste të shpeshta të ujit për të kontrolluar mundësinë e sëmundjeve infektive, siç është kolera.

Të mukusit infektuese në brigjet e Marmara, e cila varet në trupin e njeriut dhe është e vështirë për të hequr dhe ka një ndikim negativ në të peshkim dhe turizmën.

Në të njëjtën kohë çon në zhdukjen e faunës.

Sipas profesorit të Universitetit të Canakkale Dr. Adnan Ayaz, zona e prekur nga mukusit, fillon nga Deti i Marmaras, del nga Dardanelet dhe arrin në brigjet e Tenedos ku pastaj shpërndahet.

Profesori gjtihashtu tregon se drejtimi është drejt Egjeut.