Një kuti druri 500-vjeçe, e cila u zbulua në gjendje të përsosur kur një akullnajë në Norvegji u shkri, përmban mbetjet e një qiri dylli të bletës që përdorej për të ndihmuar vikingët të gjejnë fermat e tyre, kanë njoftuar arkeologët.

Arkeologët gjetën kutinë e pishës me rripa prej lëkure, të zbuluar në akullnajën Lendbreen, duke zbuluar qiriun që ishte thelbësor për vikingët qindra vjet më parë dhe në fillim menduan se ishte një kuti kallaji që humbi aksidentalisht, por një analizë e mëtejshme provoi të kundërtën, raporton The History Blog.

Ekipi sugjeron që kutia – e cila u zbulua për herë të parë në 2019 – ishte përdorur për të transportuar qirinjtë e gjatë që u përdorën nga vikingët për të ndezur shtegun midis fermës së tyre kryesore dhe fermës verore.

Ndryshe, kutitë e qirinjve ishin një artikull i zakonshëm midis vikingëve që përdoreshin për të vendosur qirinj të shtrenjtë të dyllit të bletës ndërsa vikingët bënin udhëtimet e tyre në ferma të ndryshme.

Përmbajtja e kutisë u analizua në Muzeun e Historisë Kulturore në Oslo, por ky nuk është zbulimi i parë i këtij lloji.

Nëntorin e kaluar, ekipet zbuluan gati 70 boshte shigjetash, mbathje, tekstile dhe kocka të kafshëve në një mal në Jotunheimen, rreth 240 milje nga Oslo, të cilat i takojnë periudhës rreth vitit 4100 para Krishtit, me datat më të fundit nga 1300 pas lindjes së Krishtit.

Rrobat, mjetet, pajisjet dhe kockat e kafshëve janë gjetur gjithashtu nga një ekip në rajonin malor të Norvegjisë, sipas revistës Antiquity, ku ata mblodhën një ngarkesë prej më shumë se 100 artefakte, përfshirë patkua, një shkop, një gjilpërë prej druri, një zbukurim dhe një thikë të vogël hekuri.

Epoka e vikingëve në historinë evropiane ishte nga rreth 700 deri në 1100 pas Krishtit.

Gjatë kësaj periudhe shumë vikingë lanë atdheun e tyre në Skandinavi dhe udhëtuan me anije të gjata në vende të tjera, si Britania dhe Irlanda. Kur njerëzit e Britanisë së parë panë anijet e gjata të vikingëve, ata zbritën në breg për t’i mirëpritur.

Populli i Britanisë i quante ‘Danes’, por ata erdhën nga Norvegjia dhe Suedia, si dhe Danimarka.

Viking vjen nga gjuha e quajtur ‘Old Norse’ dhe do të thotë ‘një sulm piratësh’.

Sulmi i parë i vikingëve, i regjistruar në Kronikën Anglo-Saksone, ishte rreth vitit 787 pas Krishtit, i cili nxiti një luftë të ashpër midis anglo-saksonëve dhe vikingëve.