Komisioni Evropian aktualisht po punon për fillimin e negociatave si për Maqedoninë ashtu edhe për Shqipërinë, por ndarja e tyre është e mundur nëse mosmarrëveshja me Bullgarinë nuk zgjidhet shpejt.

Komisioneri i Zgjerimit të BE-së Oliver Varhelyi përsëriti mesazhin në margjinat e samitit të Athinës mbi Bashkimin Evropian dhe rajonin.

Ndërsa zv. kryeministri Dimitrov përsëri thotë “tani është koha që Maqedonia të fillojë negociatat e vonuara”.

“Duhet ta dini që të gjitha vendet anëtare duhet të arrijnë një marrëveshje, procesi është i tillë dhe kjo është diçka për të cilën po punojmë, për të siguruar mbështetje nga të gjitha vendet anëtare për të dy vendet. Duke iu referuar deklaratës sime, unë theksova qartë. Nëse nuk arrijmë marrëveshje midis dy vendeve, kjo çështje do të rishfaqet në mënyrë të pashmangshme dhe do të duhet të përgjigjemi, por për momentin ne po punojmë për të dy vendet”, tha Oliver Varhelyi.

Ndërsa Dimitrov thotë se premtimet janë bërë dhe nëse nuk përmbushen, kjo dërgon një mesazh shumë negativ. Gjatë gjithë kësaj kohe ne nuk mund ta përballojmë luksin dhe themi se do të presim.

“Unë mendoj se duhet të shfrytëzojmë momentin dhe të gjejmë një mënyrë për të kapërcyer pengesat”, tha Nikolla Dimitrov.

Kryeministri Zaev gjithashtu mori mbështetje për fillimin e negociatave, por gjithashtu ndihmë në tejkalimin e mosmarrëveshjes me Sofjen nga homologu i tij grek Mickotakis.