Revista gjermane “ZUERST!“, e cila ndjek politika ekstreme, ka publikuar një non-paper në lidhje me raportet Kosovë-Serbi. Dokumenti jozyrtar që ata e kanë prezantuar me një shkrim të shtunën, përmban 16 pika dhe shkon edhe përtej imagjinatë së Beogradit zyrtar.

Sipas këtij dokumenti, që kjo revistë thotë se e disponon, ruhen të gjitha pikat e Rezolutës 1244 të Këshillit të Sigurimit të OKB-së të 10 qershorit të vitit 1999.

“Tani është shfaqur një tjetër i ashtuquajtur “non-paper”. Përsëri, autorët nuk dihen; përsëri, emra ose nënshkrime mungojnë. Dokumenti që redaksia e ZUERST! e disponon, përfshin një total prej 16 pikash dhe mund të shihet si një pjesë e vogël, hushkulur diplomatik, pasi asnjë pikë nuk e shkel Rezolutën 1244 të Këshillit të Sigurimit të OKB-së të 10 qershorit 1999 – e njohur më mirë si “Rezoluta e Kosovës”. Ai sugjeron, për shembull, që “të gjithë qytetarët e Kosovës” – 873,000 shqiptarët e Kosovës përmenden në mënyrë të qartë – duhet të “marrin shtetësinë e Republikës së Serbisë””, shkruan kjo revistë.

Për muaj me radhë, të ashtuquajturat “non-paper” – domethënë dokumente jozyrtare – me propozime politike për të ardhmen e Ballkanit kanë qarkulluar në qarqet diplomatike evropiane. Në thelb, ato gjithmonë lidhen me marrëdhëniet midis Kosovës dhe Serbisë.

Ky dokument, siç thotë “ZUERST!”, propozon edhe mbajtjen e zgjedhjeve të përbashkëta në Kosovë dhe Serbi vitin e ardhshëm.

“Propozohet gjithashtu që zgjedhjet e përbashkëta të mbahen në Kosovë dhe Serbi në prill të vitit të ardhshëm – “në të gjitha nivelet”. Guvernatori i zgjedhur i Kosovës duhet gjithashtu të mbajë detyrën e zëvendëskryetarit në parlamentin serb. Beogradi do të garantonte gjithashtu një status të veçantë për provincën për 99 vjet.. Ambasadori serb në OKB duhet të ketë në të ardhmen edhe një përfaqësues të qeverisë kosovare në krah të tij”, thuhet në tekstin e kësaj reviste që është jo vetëm përtej çdo realiteti.