Ministri i Punëve të Jashtme Bujar Osmani tashmë i ka dërguar letër urimi ministrit të ri të Punëve të Jashtme të Bullgarisë në Qeverinë e përkohshme Svetlan Stoev dhe pret takime, thotë ai, në drejtimin që këtë javë të mbahet takimi i Komisionit ndërqeveritar dhe për të hapur rrugën për negociata.

“Dje i dërgova letër urimi ministrit të ri të Punëve të Jashtme duke i shprehur dëshirën për takim të shpejtë për të vazhduar me idenë e takimit të Komisionit ndërqeveritar, miratimin e raporteve nga puna e komisioneve, miratimin dhe miratimin e planit të veprimit. Mendoj se këto janë hapa të rëndësishëm në zbatimin e mëtejshëm të Marrëveshjes, në ndërtimin e besimit. Prej disa muajsh, jam duke insistuar në thirrjen e Komisionit ndërqeveritar sa më shpejt të jetë e mundur, sepse është instrumenti më i rëndësishëm që vlerëson objektivisht dinamikën e zbatimit dhe që nuk lë hapësirë ​​për interpretim subjektiv të dinamikës. Jemi të përkushtuar për zbatimin e Marrëveshjes”, tha Osmani në përgjigje të pytjeve të gazetarëve në konferencën për shtyp me negociatorin kryesor të pranimit të Republikës së Shqipërisë në BE, Zef Mazi.

Ai beson se kjo është mënyra e vetme për të normalizuar marrëdhëniet, për të vazhduar bashkëpunimin e ndërsjellë dhe vazhdimin e punës brenda instrumenteve të parashikuara nga Marrëveshja.

Lidhur me ndarjen e mundshme të Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut , ai theksoi se qëndrimi ynë parimor është se vendi ka përmbushur kushtet për fillimin e negociatave dhe Brukseli duhet të përmbush premtimin e tij. Ne nuk jemi kundër që Tirana të fillojë negociatat, por që, siç thotë, Maqedonia e Veriut nuk duhet që të mos i fillojë ato.